ИКОНА - ПОРТРЕТ ВЕЧНОСТИ

Датум: 
16.07.2019.

Од 16. до 28. јула биће отворена изложба под називом "Икона - портрет вечности" уметнице Светлане Седлан у Галерији Форма Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (Илије Огњановића 3).

Изложба је усредсређена на посебне личности из црквене историје које су имале велики утицај на развој хришћанства и након минулих столећа једнако важе за особе од ауторитета. Радови су рађени сведено, позадином која се не намеће, док су лик и његово присуство наглашени. Форму прати одређени ритам особеног стила у иконопису, изостављајући натуралистички моменат. Унутар начела иконографског система покрет је динамички и усмерен ка посматрачу ради комуникације, сваки представљени лик је ослобођен од сентименталности и психолошког садржаја личности и не настоји да изрази осећања већ тежи да постигне утисак присутности изображеног у нашој димензији и простору. Поједностављеност облика и пластичност покрета, производи мирноћу са којом је у супротности волумен који прати лице и даје му снажан карактер. Стварање иконе као такве је истовремено уметничко и теолошко и не приказује привремену већ онотолошку естетику као посебну интерпретацију вечности.

Светлана Седлан је рођена 29. октобра 1979. године у Новом Саду. Дипломирала је на високој школи Академији Српcке Правослaвне Цркве за уметности и конзервацију одсек: Иконопис у класи професора др Тодора Митровића. Учесница је више групних изложби у земљи и иностранству (Шпанија, Велика Британија, Финска, Грчка, Бугарска). Члан је УПИДИВ-a oд 2015. године, секција декоративно сликарство. Мастерирала је ликовну уметност 2016. године. Члан је УЛУПУДС-а од 2016. године, секција примењено сликарство. У статусу је самосталног уметника од 2016. године. Добитница прве грамате на интернационалном конкурсу осликавања теме Васкрсење Христово (I.A.O.) Atina. Учесница “Simposium of modern icon painting art “ Хања, Крит.