ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ "ЈАСЕНОВАЦ: AUSCHWITZ OF THE BALKANS - УСТАШКА ИМПЕРИЈА ОКРУТНОСТИ

Датум: 
27.08.2019.

У организацији Матице Српске и Архива Војводине биће одржано представљање књиге "Јасеновац: Аушвиц Балкана - Усташка империја окрутности" проф. др Гидеона Грајфа, историчара, међународног експерта за холокауст из Јерусалима (Израел) у Свечаној сали Матице Српске у уторак 27. августа у 13 часова. У програму учествују проф. др Драган Станић, председник Матице Српске, господин Милош Вучевић, Градоначелник Новог Сада, др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, Њ.Е. др Алона Фишер-Кам, амбасадорка Израела у Републици Србији, академик др Дарко Танасковић и аутор.

Мултидисциплинарна студија „Јасеновац: Аушвиц Балкана - Усташка империја окрутности” упоредо анализира злочине који су се одвијали у Аушвицу и Јасеновцу, ослањајући се на илустрације, архивске документе и сведочења преживелих. 
Студија је настала као продукт четвородогишњег истраживања злочина над Србима, Јеврејима, Синтима и Ромима, који су се дешавали у јасеновачком логору током Другог светског рата, с циљем да се открије историјски образац по којем је функционисао овај концентрациони логор.

Програм је подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, Министарства спољних послова Републике Србије и Градске управе за културу Града Новог Сада.