ЗАВРШЕНА ЈЕ РЕАЛИЗАЦИЈА МЕЂУНАРОДНОГ ПРОЈЕКТА EYE.NET 2.0

Датум: 
10.05.2023.

Пројекат Европска мрежа за ангажовање младих 2.0 (EYEnet 2.0), суфинансиран је кроз ЕУ програм „Европа за грађане – Мреже градова“ и био је део програма две Европске престонице културе – Новог Сада и Каунаса. Пројекат је трајао 24 месеца, од јануара 2021. до децембра 2022. године, и обухватио је 16 партнерских организација из девет држава. Водећи партнер била је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”. У оквиру пројекта продуцирано је осам омладинских представа.

Чешка представа „Последња битка маршала Конева“, француска представа „Окрени се пред рушевинама“, представа из Немачке „Зашто?“, представа групе младих из Грчке „Неписана земља“, „Волиш ли парадајз сос?“ из Италије, „Звук тишине“ из Литваније, „Неки то воле лажно“ из Словеније, као и „Аманет“ из Србије. После или током сваког наступа одржана је интерактивна дебата са младом публиком.

Реализовано је и осам међународних омладинских позоришних фестивала: у Новом Саду (Србија), Прагу (Чешка), Сансеполкру  (Италија), Марибору и Птују (Словенија), Атини (Грчка), Тулузу и Клермон Ферану (Француска), Берлину ( Немачка) и Каунасу  (Литванија).

Унапређење квалитета омладинске културе кроз унапређење политичке свести, критичког мишљења и међународне солидарности младих био је циљ пројекта ЕYEnet 2.0. У име свих партнерских организација, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ као водећи партнер захваљује свим младим људима и уметницима који су учествовали у активностима пројекта.

Комплетан извештај о реализацији пројектних активности можете погледати овде: EYEnet 2.0 info template