СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕН ПОЧЕТАК „ГОДИНЕ ЗМАЈА 2024“ – КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ У НОВОМ САДУ

Датум: 
06.02.2024.

Члан Градског већа за културу Града Новог Сада Далибор Рожић присуствовао је свечаном обележaвању кинеске Нове године, у оквиру којег је у Градској концертној дворани одржан наступ кинеске оперске трупе „Ву опера“ (Zhejiang Vu Opera Troupе), под називом „Игра змаја“.

Том приликом, Рожић се обратио присутнима истакавши да Град Нови Сад има развијене институционалне односе са Амбасадом Народне Републике Кине, те да је јачање веза у домену међународне и културне размене између градова и народа, једно од стратешких опредељења Новог Сада.

-Јачање веза у домену културе и размена вредности као најава надолазеће Године змаја доноси јединствене традиционалне кинеске уметничке представе у Нови Сад. Све од нашег првог града побратима Чангчуна, преко Нингбоа, па до тренутних преговора са градом Фуџоу, наше пријатељство је красила виталност, учвршћена међусобним поверењем и поштовањем. С друге стране, економским и трговинским пројектима у нашем Граду, као и целој Србији, отварамо нова поглавља сарадње и умрежавања у глобалном свету. У њему, кинески и српски народ заједно корачају ка модернизацији и напретку. Међутим, управо људском и културном разменом два народа се зближавају. Кроз овакве пројекте градимо свет трајног мира, заједничког просперитета, отворености, инклузивности и лепоте. Надајући се да ће кинеско-српско пријатељство у новој години дати нове плодне резулате у различитим областима, свим посетиоцима желим да уживају у наступу кинеске оперске трупе, а нашим кинеским пријатељима срећу и здравље у надолазећој Години змаја – истакао је Далибор Рожић.

У име организатора прославе кинеске Нове године у Србији, која се обележава у периоду од 29. јануара до 19. фебруара културним програмом у Нишу, Новом Саду, Смедереву и Београду, догађају у Градској концертној дворани присуствовали су и помоћник министра културе у Влади Републике Србије Станко Благојевић, министар саветник у Амбасади НР Кине Џанг Џе, као и Бојан Лалић, директор Института за појас и пут.

Овај празник се у Републици Србији обележава по шести пут кроз различите манифестације и културне програме посвећене Години змаја и јачању „челичног пријатељства" између Народне Републике Кине и Републике Србије.