АМБАСАДОРКА КИНЕ ПОСЕТИЛА НОВИ САД ПОВОДОМ ФЕСТИВАЛА СВЕТЛА

Датум: 
23.01.2020.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са амбасадорком Народне Републике Кине Њ.Е. Чен Бо. Он јој је пожелео срдачну добродошлицу и изразио задовољство што се и у Новом Саду одржава Кинески фестивал светла, у сусрет кинеској Новој години. Саговорници су се сложили да је то још један показатељ добре сарадње свих нивоа власти у Србији са амбасадом Н.Р. Кине и обостране заинтересованости за што боље повезивање двеју земаља, чији су односи, како су оценили, на изузетно високом нивоу.

Након састанка у Градској кући, градоначелник, амбасадорка и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић присуствовали су отварању Кинеског фестивала светла у Лиманском парку. Тај догађај сутра ће бити одржан и у Београду, под покровитељством Владе Републике Србије, амбасаде Народне Републике Кине у Србији, Покрајинске владе АП Војводине, Града Београда и Града Новог Сада.

-На овај начин показујемо да постоји искрено и чврсто пријатељство између две државе. Захвалан сам свима који су помогли да се овај фестивал одржи у Лиманском парку, и да парк засија у разним бојама. Надам се да ће бројни Новосађани посетити изложбу током наредне три недеље, а гледаћемо да за следећу годину обезбедимо још већи број лампиона. Амбасадорки честитам кинеску Нову годину са жељом да се наше пријатељство настави и да заједнички реализујемо велике инфраструктурне и друге пројекте. Нови Сад као Европска престоница културе отвара своја врата и за кинеску културу која има јако дугу традицију – нагласио је градоначелник Вучевић. Амбасадорка Чен Бо рекла је да кинеска Нова година представља још један мост који спаја наша два народа.

- Сарадња између Кине и Србије је веома интензивна, а Нови Сад и Војводина играју важну улогу. Надам се да ћемо у новој години имати још више заједничких активности у области културе, обрaзовања, инфраструктуре и на другим пољима. Желим свима много среће у кинеској Новој години – изјавила је Чен Бо.

Кинески фестивал светла се одржава по други пут у Србији, а светлосни спектакл креирала је једна од водећих светских компанија за израду уметничких лампиона из Зигонга. Њихове светлосне инсталације уводе у чудесни свет маште и светла, који је подједнако занимљив и најмлађима и старијима. Изложба ће трајати до 16. фебруара, а лампиони ће бити упаљени свако вече од 17 часова. Улаз за све посетиоце је бесплатан. Организатор Кинеског фестивала светла је Балканополис центар за модерну традицију, а иницијатор и оснивач Фестивала је уметник Слободан Тркуља, који већ дуже време ужива популарност у Кини и ради на културној размени између две земље.