БОГАТ ПРОГРАМ МАНИФЕСТАЦИЈЕ ''МУЗЕЈИ ЗА 10'' У НОВОМ САДУ

Датум: 
10.05.2019.

Највећа национална музејска манифестација ''Музеји за 10'', која ће бити одржана у 46 градова на 120 локација, од 13. до 19. маја, најављена је на конференцији за новинаре у Музеју Војводине. Том приликом присутнима су се обратили Члан Градског већа за културу Далибор Рожић, директор Музеја Војводине др Драго Његован, управница Спомен збирке Павла Бељанског мр Милана Квас и управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски.

- Драго ми је што ће 12 културних институција и организација из Новог Сада узети учешће у највећој националној музејској манифестацији. То је изванредна прилика да се приближе публици, да представе свој вредан рад и своје богате програме. Није мала ствар када се 76 актера окупи око једног истог циља, а то је у овом случају промоција културе и њених вредности. Када постоји синергија, резултат је увек много бољи и ефектнији, и ја очекујем да ће се то и овога пута доказати. Такви програми одговарају концепту за који се залаже Градска управа за културу, а који је присутан у пројекту Европска престоница културе. Због тога ће Град, који ће ту значајну титулу званично понети 2021. године, увек бити предан партнер културним посленицима у реализацији корисних и добрих пројеката – нагласио је Далибор Рожић.

Према речима управнице Галерије Матице српске др Тијане Палковљевић-Бугарски идеја манифестације је да се прикаже богатство музеја у Србији и да се скрене пажња јавности на то колико су музеји важан сегмент развоја друштва.

- Манифестација ове године обухвата и Европску ноћ музеја и Светски дан музеја који се обележавају 18. маја, а централна тема је Музеји као средиште културе – будућност традиције. Намера је да се музеј представи као хаб у којем се покреће низ креативних тема у области културе, па ће такав бити и програм. У фокусу Галерије Матице српске биће изложба Ђуре Јакшића, тако да ћемо само тог викенда имати прилику да видимо ремек дело из колекције Народног музеја ''Девојка у плавом''. Ове године, изложбу ''Сава Шумановић и тајна под куполом'' отворићемо у Културном центру у Паризу 17. маја и тако ћемо бити у центру европске музејске активности – изјавила је Тијана Палковљевић-Бугарски.

Бесплатни програми обухватиће низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, јавних разговора, концерата, пројекција и других садржаја. У Новом Саду, програми ће бити реализовани у Музеју Војводине, Спомен збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске, Музеју савремене уметности Војводине, Музеју Града Новог Сада, Галерији ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, Галерији огранка САНУ, у Архиву Војводине, Заводу за заштиту природе Војводине, Луци Нови Сади и у Удружењу ликовних стваралаца Новог Сада.

Манифестација се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Управе за културу Града Новог Сада.