БРИЉАНТАН НАСТУП МЛАДИХ СТИПЕНДИСТА

Датум: 
30.05.2019.

У прелепом здању Свечане сале Градске куће, пред професорима соло певања, музиколозима, музичким критичарима и љубитељима класичне музике, са великим успехом одржан је 30. маја други концерт добитника стипендије Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин“ у Новом Саду.

 

Председник Управног одбора Фонда, Синиша Бокан, одржао је говор у коме је истакао значај Фонда као подршке за образовање наших талентованих младих уметника и подсетио да је, кроз четрдесет година постојања Фонд, формиран велики круг бивших стипендиста који сада имају озбиљне каријере у земљи и иностранству.

 

На концерту су се представили овогодишњи стипендисти, ученици одсека соло певања Средње музичке школе „Исидор Бајић“ и студенти одсека за соло певање и одсека за клавир на Академији уметности у Новом Саду. Концерт је био изузетно успешно изведен јер су стипендисти заиста посвећено наступали са озбиљном дозом свесности о значају и прилици која им је указана кроз могућност, али како је то жељом Меланије Бугариновић у уговору са Градом Новим Садом одређено, и обавезу наступања пред новосадском публиком.

 

На програму су била заступљена репрезентативна дела познатих светских композитора као што су Антонио Вивалди, Ђузепе Верди, Ђакомо Пучини, Петар Иљич Чајковски, Сергеј Васиљевич Рахмањинов, али и публици мање познати композитори Ињацио Фернандез Есперон и Фани Менделсон. Стипендисти су такође, избором репертоара, подсетили публику на наше музичко наслеђе одабравши соло песме Станислава Биничког, талентованог српског композитора који је вишеструко допринео музичком образовању нашег народа и концертном животу у Србији са почетка 20. века  Програм је завршен нумером „Све док је твога благог ока“ композитора Исидора Бајића коју су стипендисти заједно извели на опште задовољство публике.