ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА ДОБИЛА ДИГИТАЛНИ ОМЛАДИНСКИ ЦЕНТАР

Датум: 
10.06.2020.

Дигитални омладински центар, намењен младима узраста од 15 до 30 година, уз подршку Града Новог Сада, отворен је као нова интегрална јединица Градске библиотеке у Улици Војводе Путника бр. 1. Простор од преко 300 м2 обезбедио је Град Нови Сад, као и 13 милиона динара за његово привођење намени. Центар ће бити место неформалне едукације путем разноврсних семинара, радионица, језичких и рачунарских курсева и других активности које подстичу и развијају индивидуалну креативност, вештине и таленте. ДОЦ се састоји од рачунарске учионице, радионице, учионице са интерактивним дисплејем и мултифункционалне сале.

- Овај пројекат је од стратешког значаја за Град Нови Сад, с обзиром на то да је посвећен младима и да одговара на изазове четврте индустријске револуције. Центар такође задовољава захтеве савременог неформалног образовања и техничко-технолошки је максимално опремљен. Добра ствар је што ће ово место, осим што пружа обиље информација и дигитализованог материјала, подстицати на ставралаштво, креативност и промоцију младих и онога шта раде. Циљ нам је да младе активно укључимо у друштвени живот, да им дамо прилику да уче, да се развијају и да се представе заједници, да конзумирају, али и створе културне и друге креативне садржаје – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић. Он је такође рекао да ће ДОЦ допринети проширивању просторних капацитета Градске библиотеке, те да представља још један показатељ да Град стратешки делује на пољу културе.

- Отварамо културне станице, радимо на децентрализацији, али и на формирању јединственог културно-креативног полиса у тзв. Кинеској четврти– истакао је Рожић.

Према речима директора Градске Библиотеке Драгана Којића, у сарадњи са организацијама за младе, ученичким и студентским парламентима, Центар ће организовати разноврсне активности у циљу развијања интересовања и талената младих, као и њиховог професионалног усавршавања. Како је објаснио, они ће имати прилику да се упознају са техникама академског писања, да развијају емотивну писменост и критичко мишљење путем филозофских и психолошких радионица, те да похађају бесплатне курсеве програмирања и популарних софтверских пакета.