Додељене дипломе учесницима "Школе ћириличне калиграфије"

Датум: 
24.10.2017.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић уручио је дипломе учесницима пројекта ''Школа ћириличне калиграфије'' који је реализовала Омладина ЈАЗАС Нови Сад уз подршку Министарства спољних послова Републике Србије, Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Млади из Бања Луке, Темишвара, Вуковара, Београда (Младеновца) и Новог Сада су се кроз дружење упознали са вештинама калиграфије, основама правописа и културе, али посетили су и знамените институције културе Новог Сада.

- Култура и језик нас повезују и приближавају, и увек је добро када учимо једни о другима. Нови Сад је град изузетно богате културно-историјске баштине, специфична средина у којој заједно и сложно живе људи различитих националности и вероисповести. Због тога увек подржавамо све оне који се баве пројектима хуманистичке оријентације и стварају нове везе међу људима. Због таквог нашег опредељења проглашени смо европским престоницама културе и младих, што значи да се у овом тренутку код нас реализују бројне активности које ће на боље променити и изглед нашег града али и обогатити понуду квалитетних програма од општег друштвеног значаја – нагласио је Далибор Рожић.

Како је рекао извршни директор Омладине ЈАЗАС Дарко Лазаревић, током школе која је трајала од 20. до 24. октобра учесници Пројекта имали су прилику да се, кроз програме неговања писмености, лепог писања и књижевног стваралаштва, упознају са традицијом и да на креативан начин кроз уметност калиграфије изразе и представе ћирилично писмо.

Они су такође посетили бројне установе културе као што су Матица српска, музеји, Петроварадинска тврђава, али и старе Православне цркве у Новом Саду и Сремским Карловцима.