ИЗЛОЖБА „ДАН ЗА ИСТОРИЈУ - 9. НОВЕМБАР 1918.“ У МУЗЕЈУ ГРАДА

Датум: 
09.11.2018.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе „Дан за историју - 9. новембар 1918.“ ауторке др Агнеш Озер, коју Музеј града Новог Сада реализује поводом обележавања 100 година од уласка Српске војске у Нови Сад. Поставку чини серија професионалних и аматерских фотографија, као и других оригиналних предмета, који су настали тих судбоносних новембарских дана, са којима је Нови Сад закорачио у двадесети век.

- Након испуњења вишевековног сна наших предака, 9. новембар, дан када је српска војска победнички ушла у Нови Сад, један је од најсветијих датума у богатој традицији Новог Сада, града хероја и града страдалника. Суштина данашње изложбе јесте да се кроз фактографију, фотографије и документа, савременим генерацијама дочарају и приближе част и обавеза које имамо, а то је да на достојан и достојанствен начин обележимо велики јубилеј - сто година од доласка слободе у Нови Сад и у наше крајеве. Најбољи осврт на оно што се десило пре сто година, а имајући у виду наш град, сагледавамо кроз анализу данашњег Новог Сада и све оно што он данас јесте и оно шта ће бити сутра. Управо је 9. новембар био један од камена темељаца куда се Нови Сад кретао и како се одлучио да иде стазом прогреса. Наши преци су били мудри и стрпљиви. Знали су да добро процене политички и историјски моменат и на издисају једне велике државе стварана је нова, односно дошло је до присаједињења са матицом, Краљевином Србијом која није поништила вредности наслеђене из неких претходних система. То је нешто што мора да се забележи, чува и да се о томе посебно води рачуна – рекао је градоначелник Вучевић.

Он је такође нагласио да се нада да ће ова изложба млађим генерацијама пренети значај 9. и 25. новембра, јер како је рекао, то није прича о прошлости него о будућности. Вучевић је истакао да су ти датуми обележили развој Новог Сада, нашу судбину и донели нам највеће вредности, слободу и мир који су плаћени животима наших предака.

Изложба је постављена у Збирци стране уметности, у згради испред које су заједно 1918. године прошли српски војници и српско становништво Новог Сада које је свечано дочекало ослободиоце.