ИЗЛОЖБА „РУКОПИСНА КЊИГА У БИБЛИОТЕКАМА ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА”

Датум: 
18.07.2022.
У среду 20. јула у 12 часова биће отворена Изложба "Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира" у Дигиталном омладинском центру (Војводе Путника 1) у Новом Саду.
Изложбу чине 23 рукописа из пет манастира: Беочина, Гргетега, Крушедола, Мале Ремете и Новог Хопова, а датирају из времена од XIV до XIX века. Рукописе су писали Епископ Маркo, Хрoстофор Рачанин, Многогрешни Павле, Ђакон Ратко, Јерођакон Јефрем Поповић, архимандрит манастира Хопова, Захарија Миливојевић и Василије Недељковић. Рукописи имају велику културно-историјску вредност и сведоче о времену настанка, писарским седиштима, ктиторима и кретању и судбини књиге, а посебно су значајни: Пролог стиховни за мај, јуни, јули и август епископа Марка Пећког из 1399. године, у литератури познат под насловом Минеј за јуни, јули и август, и Минеј за август из 1684. године Христофора Рачанина.
Ауторке изложбе и каталога су Весна Петровић и Дубравка Симовић, а пројекат се реализује под окриљем Српске читаонице у Иригу, уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе с верским заједницама Војводине.
Изложба се може погледати до 1. августа 2022. године.
Поздравна реч одржаће Александар Јокановић, директор Градске библиотеке у Новом Саду и
Вера Новковић, Српска читаоница, Ириг, а реч о пројекту „Каталог библиотека фрушкогорских манастира“ , Весна Петровић, ауторка
Изложбу ће отворити мр Гордана Ђилас, сарадница на пројекту, Библиотека Матице српске