Конференција о одрживости културних простора "Неутрално"

Датум: 
09.05.2018.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је конференцији ,,Неутрално’’ на којој се представљају различите праксе у Европи и региону о одрживости културних простора. Конференцију организује Фондација ,,Нови Сад 2021’’ на Дан победе над фашизмом, а присутнима су се такође обратили директор Фондације Немања Миленковић и председник  EUNIC кластера Србије Јоханес Иршик.

- Почетна година је најтежа и најмање су резултати видљиви за јавност, јер су бројни процеси у припремној фази, али много тога је већ очигледно. Почели су радови на омладинском креативном полису на простору тзв. ''кинеске четврти'', што је од значаја за град и мимо ових европских пројекта, јер подиже квалитет живота пре свега за младе, културне посленике и невладин сектор, и тако нешто нема нико у Србији. Почели смо да инвестирамо у културне станице у различитим деловима града, као што је на пример стара ''Свилара'' на Подбари, и то је поклон Алмашанима поводом 300 година постојања најстаријег дела града. Огроман је бенефит за град од ЕПК, и за градски буџет и за привреду, и за људе који добијају финансијску подршку од управе и Фондације кроз пројектно финансирање. Имаћемо и снажне финансијске подстицаје од покрајине и републике, али пре свега градимо неупоредиво бољи имиџ Новог Сада и Србије. Имамо 40 посто више туриста у прва три месеца 2018. него у истом периоду прошле године, а 2017. је била најбоља до сада. Такође, плурализам мишљења је богатство које нам је донела титула, и годину дана отвореног дијалога показало је добре резултате на примеру трансформације ''кинеске четврти''. Били смо упорни, јер је важно да грађани разумеју зашто је ово значајно за њих, а политичка стабилност је предуслов да се савладају све препреке - истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима Немање Миленковића захваљујући титули ЕПК дешавају се процеси незабележени у новијој историји града.

- После 300 година сређује се подграђе Петроварадинске тврђаве, после 200 година сређује се индустријско наслеђе тј. ''Свилара'' постаје културна станица. После 100 година трансформише се девастирани простор ''кинеске четврти'', после 100 година Музичка школа добија стално пребивалиште, после 70 година Трг слободе, Позоришни трг и Улица Краља Александра добијају нови изглед. Први пут Нови Сад добија градску концертну дворану и мале урбане целине које грађани уређују кроз пројекат ''Нова места'', а суштина је да култура постане начин живота и да уједини грађане, установе културе и невладине организације око програма културних центара – нагласио је Миленковић.

Председник EUNIC кластера Србије Јоханес Иршик рекао је да је импресиониран оним што је урађено до сада у оквиру пројекта ,,Нови Сад 2021’’, а да ће конференција ,,Неутрално’’ допринети решавању питања вођења и финансирања културних простора, али и њиховог повезивања са сличним просторима из других европских градова.