НАПРЕДУЈЕ ОБНОВА ПОДГРАЂА ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ

Датум: 
18.06.2020.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић и директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић обишли су радове на обнови фасада и кровова у подграђу Петроварадинске тврђаве. Реч је о реализацији Програма спровођења мера техничке заштите на културним добрима и добрима која уживају претходну заштиту која је почела 2017. године, а од 2018. године обнављају се и објекти у старом језгру града. До сада је реконструисано 84 објекта, а у овој години планира се сређивање још 32.

- Обнова подргађа и старог градског језгра један је од најважнијих програма које реализујемо у оквиру пројекта Европска престоница културе, јер остаје као легат будућим генерацијама и отвара велике могућности за даљи развој града, посебно имајући у виду планове за подграђе које би требало да прерасте у својеврстан културно-туристички центар. Улога културе у развоју туризма и економије је неспорна, и више се ствари не могу раздвајати, већ се морају посматрати и третирати у синергији. Мултидисциплинарни приступ је оно што карактерише деловање Града и Управе за културу, окупљање људи разних професија око исте идеје, а то је да улепшамо наш град, да га оплеминимо новим квалитетним садржајима и да будемо у корак са временом и развојем. Имамо огромну подршку Републике Србије да спроведемо велике подухвате попут овог, а вредност до сада уговорених радова износи близу 340 милиона динара – истакао је Далибор Рожић.

Он је такође навео да Град чува културно и архитектонско наслеђе, али и да је потпуно отворен за ново и модерно.

- Добар пример за то је ревитализација тзв. Кинеске четврти која полако постаје Креативни дистрикт и која ће бити мека стваралаштва у најширем смислу, на располагању креативцима и уметницима, али и грађанима. Децентрализујемо културу, отварамо Културне станице свуда по граду, а циљ нам је да максимално активирамо Новосађане да учествују у друштвеном и културном животу, и да сви заједно допринесемо томе да Нови Сад постане још привлачније место за живот – рекао је Рожић.

Према речима Синише Јокића, Република Србија заједно са Градом четири године интензивно помаже обнови градитељског наслеђа Новог Сада и Петроварадина.

- Иако је пројекат обнове изузетно захтеван, резултати су видљиви и можемо бити поносни што су за његову реализацију издвојена средства и што можемо да наставимо да га реализујемо по стандардима конзерваторско-рестаураторске струке како би се очувала амбијентална вредност свих објеката у подграђу- рекао је Синиша Јокић.