НАСТАВЉА СЕ УЛАГАЊЕ У ПЕТРОВАРАДИНСКУ ТВРЂАВУ И ПОДГРАЂЕ

Датум: 
27.11.2020.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић заједно је са потпредседницом Владе Републике Србије и министарком културе и информисања Мајом Гојковић обишао неколико објеката на Петроварадинској тврђави и улице подграђа. У присуству директора Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада Синише Јокића они су разговарали о тренутном стању тврђаве и плановима за њену обнову.

- Град Нови Сад преко Завода за заштиту споменика културе уз велику подршку Министарства културе и информисања Републике Србије наставиће обнову подграђа Петровардинске тврђаве и у 2021. години. Жеља нам да сачувамо наше културно и архитектонско наслеђе и удахнемо нови живот подграђу које би требало да прерасте у својеврстан културно-туристички центар. Обнова подграђа и старог градског језгра један је од најважнијих програма које реализујемо у оквиру пројекта Европска престоница културе, јер остаје као наслеђе будућим генерацијама и отвара велике могућности за даљи развој града. Град ће наставити да усваја нове Програме мера техничке заштите за наше три просторно културно-историјске целине, јер овакви пројекти суштински доприносе позитивним променама у циљу очувања нашег градитељског наслеђа - рекао је Далибор Рожић.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић је истакла да је посетом Новом Саду желела да види шта је до сада урађено на пољу заштите културног наслеђа, колико је улагано последњих година у подграђе и тврђаву, али и да заједно са представницима Града размотри будуће пројекте обнове како би Нови Сад и Србија спремно ушли у 2022. годину када ће град дочекивати госте из целог света као Европска престоница културе.

- За обнову објеката на Петроварадинској тврђави и подграђа, Министарство културе је за 2021. годину издвојило 300 милиона динара. Убеђена сам да ће средства бити утрошена у праву сврху и да ћемо добити део града који ће привлачити како Новосађане, тако и туристе, које жељно очекујемо да нам се врате после пандемије против које се боримо. Спој културе и туризма је нераздвојив, а Нови Сад има много тога да понуди, као што су разнородни фестивали, лепи делови града, богато културно наслеђе итд. Чувајући и улажући у то што нам је остављено у аманет, ми правимо диван спој прошлости, садашњости и будућности нашег града – истакла је Маја Гојковић нагласивши да ће, када на то дође ред, посебан изазов бити измештање саобраћаја из подграђа Петроварадинске тврђаве.

Синиша Јокић из Завода за заштиту споменика културе је рекао да је у обнову Петроварадинске тврђаве и подграђа до сада уложено око 500 милиона динара, а да ће 300 милиона које Град добија од Министарства културе и информисања бити уложено у више  објеката, које су том приликом и обишли, као што су Дуга касарна, Бастион св. Леополда, Једноставна касарна и пет тврђавских капија. Поред тих објеката на Тврђави, они су обишли и Подграђе, где су разматрали даља улагања, као нпр. обнову Шпилерове куће и више војних и сакралних објеката.