Наступ младих талената достојан наслеђа велике оперске диве Меланије Бугариновић

Датум: 
21.02.2022.

У години када Нови Сад са поносом носи титулу Европске престонице културе у прелепом и акустичном здању Свечане сале Градске куће у Новом Саду одржан је 21. фебруара у 19:30 часова Концерт добитника стипендије Фонда за унапређење вокалне уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин“ у Новом Саду за школску 2021/2022. годину.

Проф. Синиша Бокан, председник Управног одбора Фонда, одржао је говор и том приликом изразио задовољство што Град Нови Сад преко четири деценије подржава рад Фонда и талентоване младе уметнике који су добитници ове престижне стипендије. Такође, истакао је успешну сарадњу Фонда са Фондацијом “Нови Сад - Европска престоница културе” у програмском луку “Хероине”, кроз пројекат “Под сјајем звезде”, који, између осталог, укључује и интернационални конкурс за младе композиторе у част оперске диве Меланије Бугариновић која је имала међународни углед и каријеру.

На концерту су се представили овогодишњи стипендисти, ученици одсека соло певања Средње музичке школе „Исидор Бајић“ у класи проф. мр Марте Балаж и студенти одсека за соло певање проф. др Милице Стојадиновић, проф. др. ум. Весне Аћимовић и проф. мр Љиљане Лишковић, као и студенти одсека за клавир на Академији уметности у Новом Саду проф. др. ум. Милана Миладиновића и проф. мр Биљане Горуновић. Концерт је био успешно изведен, стипендисти су  посвећено наступали са озбиљном дозом свесности о значају и прилици која им је указана кроз могућност, али и обавезу наступања пред новосадском публиком. На програму су била заступљена репрезентативна дела интернационалних композитора као што су аустријски композитори - Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Шуберт и Хуго Волф, италијански - Вићенцо Белини и Ђакомо Пучини, руски - Петар Иљич Чајковски и Сергеј Васиљевич Рахмањинов и нешто мање познати, али изузетно квалитетни композитори, као што су шпански - Фернандо Жомандреу Обрадорс или грузијски - Димитри Аракишвили. Стипендисти су се истакли добром дикцијом и изговором текста песама на интернационалним језицима.

У реализацији концерта учествовале су Музичка омладина Новог Сада и Академија уметности у Новом Саду.