На свечаној Академији уручена градска признања

Датум: 
23.10.2017.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић уручили су овогодишњим добитницима градских признања Октобарску награду и Новембарску повељу у оквиру свечаног програма поводом обележавања 23. октобра – Дана ослобођења Новог Сада.

- Срећан је и поносан Нови Сад што већ 170 година има Галерију Матице српске, најзначајнијег чувара нашег националног културног наслеђа, што има дневни лист ''Дневник'', најстарију дневну новину у Војводини која 75 година информише на српском језику и ћириличном писму, што има Дом здравља ''Нови Сад'' који је са пола века рада и најстарија здравствена установа тог типа у Србији, и коначно, што има људе попут Горана Бајшанског, који своју снагу и шампионске титуле стављају у службу хуманости – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и честитато свим Новосађанима Дан ослобођења од фашизма.

- Желим да заједно истрајемо у намери да наш Нови Сад стално напредује, јер ништа мање не заслужује један град херој, европска престоница културе и младих, град који је због хармоније наших различитости синоним за највише људске и цивилизацијске вредности као што су, поред осталог, антифашизам и слобода – рекао је градоначелник Вучевић.
Директор Дома здравља ''Нови Сад'' др Веселин Бојат захвалио се на Новембарској повељи у име 10 000 људи који су током 50 година провели радни век у Дому здравља, али и Граду као оснивачу на несебичној подршци да се здравствена заштита подигне на виши ниво.

Генерални директор ''Дневник Војводина прес-а'' Душан Влаовић казао је да је Октобарска награда признање свима који су учествоавали у стварању тог листа, почевши од првог уредника, народног хероја Светозара Марковића – Тозе, нагласивши да је ''Дневник'' опстао захваљујући доследности концепцији озбиљних новина.

- Признање које смо добили је показатељ да суграђани препознају вредност у ономе што радимо, а средства од награде усмерићемо на најбољи начин – нагласио је светски и европски шампион у савате боксу и хуманиста Горан Бајшански поводом добијања Новембарске повеље.

Према речима управнице Галерије Матице српске Тијане Палковљевић - Бугарски ово је веома успешна година за ту установу којој је припала овогодишња Октобарска награда.

- Одржали смо низ важних свечаности, завршили обнову фасаде зграде Галерије Матице српске, обележили јубилеј и у згради Текелијанума у Будимпешти, а захваљујући поклону компаније ''Таркет'' наша колекција увеличана је за 83 уметничка дела. Сматрам да смо оправдали поверење претходника и показали да је Галерија Матице српске понос нације – казала је Палковљевићева- Бугарски.

У свечаном програму у Градској кући учествовали су првак Драме СНП-а Југослав Крајнов, квартет ''Il belpaese'' и првакиња Опере СНП-а Данијела Јовановић.