НОВИ САД ПОСТАО ДЕО ЈЕДИНСТВЕНЕ УНЕСКО МРЕЖЕ КРЕАТИВНИХ ГРАДОВА СВЕТА

Датум: 
02.11.2023.

На Светски дан градова, 31. октобра 2023. године, Град Нови Сад је приступио јединственој УНЕСКО Мрежи креативних градова света и тиме постао први град у овом делу Европе у категорији нових и дигиталних уметности (Media Arts).

Након престижних титула Омладинске престонице Европе, Европске престонице културе, награда ,,Мелина Меркури” и ,,Најбољи тренд у култури”, Српска Атина је стала раме уз раме са светским градовима као што су Линц, Лион, Остин, Модена, Торонто и други, чиме је учврстила своју позицију као центар културе и иновација.

Признање је утолико значајније, јер је Нови Сад један од само четири града на свету који су се ове године нашли у категорији медијских уметности и први у овом делу Европе на том пољу.

-Још једно светско признање у области културе је потврда континуитета улагања у укупни развој нашег Града. Нарочито јер је реч о категорији која повезује научне-образовне установе са актерима из области културе дајући Новом Саду једну нову вредност који тиме равноправно прати савремене светске токове -  изјавио је градоначелник Милан Ђурић.

Искорак у том смислу који је Нови Сад направио на пољу нових и дигиталних уметности, а који га је и кандидовао за чланство у овој престижној мрежи градова, начињен је у оквиру пројекта Европске престонице културе, а један од главних разлога за подношење и пријаву је наставак наслеђа програма Европске престонице културе и спровођење акција одрживог развоја у области културе, посебно у области медијске уметности.

У јуну месецу ове године, формирана је Радна група која  је спровела све припремне активности и неопходне радње за подношење пријаве Града Новог Сада у ову престижну мрежу градова, а њу чине: Далибор Рожић члан Градског већа за културу, Зорица Шијак в.д. начелника Градске управе за културу, чланови испред Фондације Нови Сад - Европска престоница културе Ђула Рибар, Сара Вулетић, Немања Миленковић, испред Градске управе Мирјана Лукић Маринковић, испред Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Миленко Малешев и Слободан Милошевић, Весна Латиновић мастер културних политика и менаџмента у култури, Галерија ,,Бел Арт”, испред Културног центра Новог Сада Виолета Ђерковић и Миљана Козаров, испред Градске библиотеке у Новом Саду Драгана Милошевић и Сања Арбутина, испред Академије уметности у Новом Саду, декан Синиша Бокан.

Мрежа креативних градова УНЕСКО-а (The UNESCO Creative City Network) је формирана 2004. године како би промовисала сарадњу са и међу градовима који су креативност идентификовали као стратешки фактор за одрживи урбани развој. Градови који тренутно чине ову мрежу, а њих је сада 350, заједно раде на заједничком циљу: стављање креативности и културних индустрија у срце својих развојних планова на локалном нивоу и активна сарадња на међународном нивоу.

Нови градови су добили признање за њихову снажну посвећеност искориштавању културе и креативности у оквиру својих развојних стратегија и приказивању иновативних пракси у урбанистичком планирању усмереном на човека.