НОВИ САД ПРОГЛАШЕН ЕВРОПСКОМ ПРЕСТОНИЦОМ КУЛТУРЕ НА ЦЕРЕМОНИЈИ У У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Датум: 
13.01.2022.

Церемонија проглашења Новог Сада Европском престоницом културе одржана је у најстаријем српском театру, Српском народном позоришту у присуству представника државног врха, бројних званица из целе Европе, представника бивших, садашњих и будућих културних престоница, амбасадора земаља целог света и страних новинара. Шеф делегације Европске Уније у Србији Емануеле Жиофре уручио је градоначелнику Милошу Вучевићу плакету чиме је Нови Сад званично понео престижну титулу.

- Током 2022. године показаћемо целој Европи какво благо имамо. Показаћемо богатство и испреплетаност различитих култура које су снажна веза међу људима и народима који овде живе. Исти тај Нови Сад који је од настанка био вишенационалан град, који су наши преци заједно градили бојама своје духовности, традиције и идентитета. Исти тај Нови Сад који је назван Српском Атином, јер је у 19. веку био културни, политички и друштвени центар српског народа, "највеће српско опшчество на свијету", како је говорио Вук Караџић, а Јован Скерлић бележио да се у Новом Саду тада писало и мислило за цео српски народ. Исти тај Нови Сад који данас заблиста када углас зазвоне звона са шест разних цркава. Град у којем се разлике признају, уважавају и поштују, сада нас представља на највећој европској културној сцени. Хвала мојим Новосађанима! Због њих је све ово. Хвала председнику Александру Вучићу и Влади Србије зато што нас нису оставили саме, већ су нам се придружили у борби до победе. Јер ово није само прича једног града. Ово је прича свих нас – нагласио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

У оквиру свечане церемоније обратили су се директор Фондације ''Нови Сад 2022 – ЕПК'' Немања Миленковић, министарка културе и информисања Маја Гојковић, путем видео поруке комесарка ЕУ за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел, као и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

- Не постоји град који је више заслужио да високо уздигне европску заставицу омладине и културе. Нови Сад је једна од најбољих европских престоница са највећим буџетом уложеним у културу. Србија је земља победник која инвестирајући у науку, иновативне, креативне и талентоване људе и просторе постаје модерна, отворена земља, земља партнер на глобалном нивоу. У креативне индустрије, у последњих пет година, инвестирано је милијарду евра. По угледу на Европску престоницу културе, установили смо и Националну престоницу културе, а ту титулу недавно је понео град Чачак – истакла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

У музичко-плесном спектаклу у СНП-у учествовали су еминентни представници новосадске и војвођанске културне сцене, међу којима су Балет и Опера Српског народног позоришта, Арадачке мешкарке, перкусионистички ансамбл “дРумбле”, Тамбурашки оркестар “Велос”, Александар Бахун на клавиру, Тодор Урсу на цимбалу и бројни други. Режију догађаја потписује Александар Николић, аутор музике је новосадски инструменталиста и музичар Борис Ковач, а програм су водили глумци Српског народног позоришта Јована Балашевић и Васа Стајкић.

Централни догађај свечаног отварања Европске престонице културе је прослава „Зенитеум :: 2022“ редитеља Драгана Живадинова на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која кроз уметност слави велика имена српске науке – Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Део програма Свечаног отварања је и велика несвакидашња изложба „Време и васељена” у холу Студија М.

Нови Сад је у 2022. години понео престижну титулу, заједно са Каунасом (Литванија) и Ешом (Луксембург), а Српска Атина је уједно први од три града у којем је одржано Свечано отварање године титуле које представља јединствену уметничку прославу у Европи, Дочек, на више од 40 локација.