ОДРЖАНА БАЈРАМСКА СОФРА У НОВОМ САДУ

Датум: 
05.06.2019.

Бајрамска софра, поводом Рамазанског Бајрама, одржана је 11. пут у центру Новог Сада, а у пешачкој зони на углу Улице Модене и Змај Јовине улице окупио се велики број грађана који су уживли у „Улици отвореног срца“. Исламска заједница Србије-Муфтијство војвођанско, Меџлис ИЗ бачки и удружење ''НУР-Светлост'', уз подршку удружења Матице Албанаца Србије, АП Војводине, Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада, традиционално организују ту свечаност како би заједно са суграђанима обележили један од најзначајнијих исламских празника.

- Више и не бројимо која је по реду ово манифестација, јер је бајрамска софра у Новом Саду постала неизоставни део духа града. Традиционално, још једном, показујемо колико је Нови Сад велики и широк, како прима у своје окриље све људе без обзира на националност и вероисповест, и како је лако постати део новосадског колорита различитости. Задовољан сам и захвалан што се традиционално, у пријатељској и свечарској атмосфери, организује ова бајрамска софра, пре свега заслугом муфтије Зиљкића и свих људи који учествују у оранизацији. Ово је порука свима да ће у Новом Саду слога увек бити јача од подела и мржње. Сви они који мисле да су велике патриоте и заштитници Новог Сада ако разбијају излоге пекара по граду, веома греше, јер се вандализмом и мржњом неће ни мало побољшати живот Срба на Косову и Метохији. Има много лепших начина да се покаже љубав и поштовање према нашем граду и Србији, као што је уосталом и суделовање у овој манифестацији - рекао је градоначелник Милош Вучевић. 

Војвођански муфтија Мухамед Зиљкић истакао је да муслимани традиционално обележавају овај празник бајрамским софрама у својим домовима, а да је идеја о манифестацији пре више од деценију, била да се бајрамска софра обележава у центру града, како би се радост празника поделила са свим суграђанима.

- Захваљујем се у име свих муслимана Новог Сада и Војводине и целокупне исламске заједнице нашем великом пријатељу, градоначелнику Вучевићу, на несебичној подршци коју нам годинама несебично пружа у сваком тренутку. Надам се да ћемо још  дуго слати ову лепу поруку из Новог Сада у свет – рекао је муфтија Мухамед Зиљкић.

Бајрамској софри у Новом Саду присуствовале су бројне угледне личности, а поред трпезе традиционалних специјалитета попут мантија, баклава и пита, уприличен је и богат културни програм.