ОДРЖАНА ОНЛАЈН КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПРОЈЕКТА ''ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ У НАУЦИ И КУЛТУРИ''

Датум: 
15.06.2021.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је онлајн конференцији поводом почетка пројекта ''Знамените жене у науци и култури, дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ''. Пројекат се бави недостатком промоције и препознавања културног наслеђа о знаменитим женама у прекограничном региону Србије и Мађарске. Циљ је да се оснажи и прошири прекогранична туристичка понуда стварањем заједничке туристичке руте од Новог Сада до Сегедина, која ће повезати знамените жене у науци и култури.

- Важно је да подсетимо на оне који су оставили дубок траг у култури и у друштвеном животу, а посебно је важно да нагласимо улогу жена и већину њихових дела на том пољу, јер је она често била занемарена. Пројектом у оквиру прекограниче сарадње, заједно са пријатељима из Мађарске, посветићемо пажњу женама које су великани ових простора, јер је свака на свој начин, снажно деловала и обележила један период. Тако подсећамо на непролазност вредности културе и уметности, на ту вечиту актуелност и могућност да их изнова доживимо и на другачијем нивоу. Такође, Пројекат ће повезати људе културним туризмом, повезаће наше две државе и наша два народа и то идејом промоције стваралаштва изванредних жена – нагласио је Далибор Рожић.

Конференцији су присуствовали и чланови пројектног тима из Новог Сада, директорка Музеја града Новог Сада Весна Иковић, директор фондације ''Нови Сад 2022 – Европска престоница културе'' Немања Миленковић, и чланови мађарског пројектног тима.

- Ово је увертира за програмски лук који нас очекује наредне године а који је трасиран причама хероина, жена које су биле инспирација за женско стваралаштво. Стваралаштво Милеве Марић Ајнштајн ће свакако дати подстрек неким новим генерацијама, а не требамо заборавити ни остале три хероине, Марију Трандафил,  Милицу Стојадиновић Српкињу и Милицу Томић. Пут којим је Фондација ЕПК кренула још 2016. године кад је освојила титулу, наставља се кроз овај пројекат и потврђује чињеницу да је Град приходовао око четири милиона евра путем европских пројекта, за установе културе и ванинституционалну сцену- рекао је Немања Миленковић.

Директорка Музеја града Новог Сада Весна Иковић је истакла да је ово други пројекат прекограничне сарадње и да ће поред туристичке руте бити организоване и различите туре које ће повезати све ове знамените жене.

Рута ће садржати две велике мултимедијалне сталне изложбе које ће бити одржане у мају наредне године – Милева Марић Ајнштајн у Новом Саду и изложба посвећена важним женским фигурама у Сегедину - фотографкињи Манци Бек, сликарки Нани Куковец и библиотекарки Аготи Фишхоф. У оквиру пројекта биће креирана и мобилна апликација руте, која ће пружати занимљиве информације о знаменитим женама и њиховим сродним местима на рути.