Одржана свечана академија поводом 75 година листа "Дневник"

Датум: 
14.11.2017.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно је са председником Покрајинске владе Игором Мировићем присуствовао Свечаној академији поводом обележавања 75 година постојања листа „Дневник“. Том листу је додељена Октобарска награда Новог Сада за текућу годину на предлог три академика Српске академије наука и уметности, а у питању је најстарији дневни лист који излази у Војводини на српском језику, штампа се на ћириличном писму и други је по старости у Србији.

- Много тога је речено о 75 година „Дневника“, о његовом путу од илегалне штампарије и првог броја тадашње „Слободне Војводине” коју је уреднички потписивао народни херој Светозар Тоза Марковић, преко постослободилачких издања, па ратних деведесетих година и почетака у новом веку, па до данашњег модерног прелома, и пратећег интернет портала. Мењале су се државе, друштвена уређења, мењали су се политичари на власти, али „Дневник“ није мењао оне суштинске ствари, а то су идеја водиља „да је народ без тачних вести, народ без темеља слободе“, и то што није мењао ћирилично писмо. Сви смо свесни да је у последњих 75 година било много тешких периода за све нас, за ово друштво, за наш народ, да је новинарска професија била пред многим изазовима, да је било потребно много труда да би се одржали професионални стандарди. И овај лист је у неким периодима опстајао само зато што су за „Дневник“ радили људи који су то волели, јер је свега другог фалило. Можда су снагу црпили управо из те слободарске традиције на којој је лист и настао. Свим запосленима у „Дневнику“ желим даљи напредак, да остану само по традицији стари, а да буду вечно млади по идејама -  рекао је градоначелник Милош Вучевић.

На свечаности су говорили и генерални директор компаније „Дневник Војводина прес” Душан Влаовић, управник Матице српске др Драган Станић, а обратили су се и најстарији новинар „Дневника“ Љуба Вукмановић и академик Стеван Пилиповић. Приредбу су увеличали студенти Академије уметности у Новом Саду, док је свечани програм водио директор Градске библиотеке у Новом Саду Драган Којић.

Присутни су се подсетили на 1942. годину, када је у јеку погрома фашистичких окупатора, група антифашиста створила „Слободну Војводину”, новине које су се кришом делиле по Војводини. Први главни уредник „Слободне Војводине” Светозар Марковић Тоза 1943. године је обешен, али су његови саборци наставили да припремају и штампају новине. Тако је „Слободна Војводина” опстала, с тим да је 1. јануара 1953. променила име у „Дневник”. Уредници „Дневника“ су нагласили да ће читаоцима у среду, на повећаном обиму страна, бити поклоњена прича барда новинарства Љубе Вукмановића о томе како је сачуван први број „Слободне Војводине”, а као поклон читаоцима припремљен је и репринт тог издања.