ОДРЖАН ПРИЈЕМ У ГРАДСКОЈ КУЋИ ПОВОДОМ ДАНА НОВОГ САДА

Датум: 
01.02.2018.

Поводом обележавања 1. фебруара - Дана Града Новог Сада, у Свечаној сали Градске куће одржан је пријем делегација из градова побратима и градова пријатеља, а домаћини су били градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић.

- Чини нас изузетно поносним то што данас имамо преко 70 гостију из држава које су у нашем окружењу, али и из бројних других европских земаља. Са нама су многобројни гости и пријатељи, представници градова из свих бивших југословенских република. Такође, угостили смо  делегације из Грчке, Румуније, Мађарске, Аустрије, као и из градова Велике Британије, Француске, Пољске, Руске Федерације, Белорусије и других земаља. То је потврда и доказ да је Нови Сад увек водио отворену и пријатељску политику и да смо као такви препознати у свету. Чињеница да имамо оволико гостију и да нас много градова уважава и да хоће да прослави са нама овај значајан празник, показује да су то плодови вишедеценијског рада, јер ово није резултат рада само једне администрације. Ти показатељи су јасни и видљиви, а сматрам да и две европске титуле које смо освојили, представљају својеврсни позив многим другим градовима да нам се придруже у сарадњи. Желим да честитам Дан Новог Сада, 270. рођендан нашег града свим Новосађанима, јер је ово наш заједнички празник. Хвала много свим гостима који су својим присуством увеличали наше славље, а ја сам сигуран да ће се осећати више него пријатно у Новом Саду - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Заменик градоначелника Града Ријеке Марко Филиповић нагласио је да му је посебна част и задовољство што је поново у Новом Саду.

- Наши градови негују пријатељске односе већ дуги низ година, а највише нас веже титула Европска престоница културе, јер је то Ријека за 2020, а Нови Сад за 2021. годину. Пре овог пријема, били смо на састанку у Галерији Матице Српске где смо договарали конкретне активности за наредни период - рекао је Марко Филиповић.

Градоначелник Општине Крф Константинос Николоузос истакао је да му је част што присуствује обележавању 270. године постојања Новог Сада, који је изузетно повезан са Крфом. 

- Нас вежу споне дубоког пријатељства, као и братске везе које нису битне само за наша два народа, већ и за посебну историју коју је српски народ доживео 1916. године. Уздајући се у мудре речи филозофа Тукидида, желим да поручим да онај ко може да утре пут будућности је само онај који проучава и враћа се прошлости. Тако и ми, у знаку сећања на важне историјске моменте, можемо заправо да учврстимо те везе које имамо данас – рекао је градоначелник Крфа.

Градоначелник Општине Куманово Максим Димитриевски искористио је прилику да у име својих суграђана честита велики дан свим Новосађанима и уједно се захвалио на топлом пријему.

-  У оквиру ове посете, сутра ћемо имати заједнички радни састанак са градоначелником Новог Сада и градоначелником Марибора, где ћемо поразговарати о будућој сарадњи на свим нивоима и при томе ставити акценат на сарадњу везану за аплицирање ка европским фондовима – истакао је градоначелник Куманова Максим Димитриевски.

Свечаном пријему поводом 270. рођендана Новог Сада присуствовали су гости из 22 града међу којима су Норич, Печуј, Темишвар, Гомељ, Грачаница, Ријека, Будва, Беч, Нижњи Новгород, Крф и други. Од 1998. године 1. фебруар се и званично обележава као Дан града, а Фебруарском наградом награђују се грађани заслужни за допринос и промоцију правих вредности и достигнућа.