ОТВОРЕНА ГОСТУЈУЋА ИЗЛОЖБА ПУНКТУМИ У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Датум: 
22.11.2019.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању гостујуће изложбе Пунктуми. Збирка иностране умјетности Музеја савремене умјетности Републике Српске, којом се наставља успешна вишегодишња сарадња две музејске установе. Изложба је пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бања Луке. Осмишљена је и први пут представљена јавности 2018. године, коју је Европска комисија прогласила Годином европског културног наслеђа. Збирка иностране умјетности обухвата више од 360 уметничких дела, а кроз одабране радове представљене на изложби омогућен је увид у водеће уметничке токове после 1945. године, односно остварен је преглед најзначајнијих појава на европској уметничкој сцени у хладноратовско доба.

- Ово је важан догађај за Нови Сад, јер осим што нам представља изузетно вредну збирку разнородних уметничких дела карактеристичних за једну епоху, резултат је континуиране културне сарадње две заиста репрезентативне установе. Добро је да је заштита заједничког културног наслеђа тако високо котирана у европским оквирима и да јој се придаје заслужена пажња. Рад аутора који су заступљени у Збирци иностране умјетности Музеја савремене умјетности Републике Српске, је импресиван и сигуран сам да ће ова изложба пробудити велико интересовање публике. Као Европска престоница културе, Нови Сад је посебно заинтересован за програме који подразумевају умрежавање и удруживање на остварењу заједничког циља. Онај општи и највиши, верујем, наш заједнички циљ је да култура увек буде спона која приближава, уједињује и која покреће позитивне промене – нагласио је Далибор Рожић.

На отварању су такође говориле управница Галерије Матице српске др Тијана Палковљевић Бугарски, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске др Сарита Вујковић и историчарка уметности проф. др Лидија Мереник. Како је саопштено, Збирка баштини дела значајних европских аутора чије је деловање обележило европску уметничку сцену друге половине XX века, као што су: Ото Пине, Гинтер Икер и Хајнц Мак из групе „ЗЕРО“, Фриденсрајх Хундертвасер, Ханс Хартунг, Пјер Алешински, Стенли Вилијем Хајтер, Жан Месажије, Зао Ву–Ки, Јасе Табући, Антонино Вирдуцо, Алберто Бјази, Гастоне Биђи и многи други.

Селекцију дела и поставку изложбе приредиле су др Лидија Мереник, професорка са Катедре за историју модерне уметности Филозофског факултета у Београду, и Жана Вукичевић, виша кустоскиња МСУРС. Изложбу прати обимна публикација која доноси стручну анализу чији је аутор проф. др Лидија Мереник, као и исцрпне биографске податке о ауторима које је припремила Жана Вукичевић. Дизајн публикације и целокупног визуелног идентитета изложбе потписује Немања Мићевић, дизајнер МСУРС. Реализацију изложбе подржали су Градска управа за културу и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.