Отворена изложба "Ко је Малвина Хофман" у Културном центру Новог Сада

Датум: 
17.04.2018.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе „Ко је Малвина Хофман“ у Културном центру Новог Сада. Том приликом, присутнима су се обратили и директор Културног центра Бојан Панаотовић, као и аутор изложбе Владимир Чех, док је амбасадор Сједињених Америчких Држава Њ.Е. Кајл Скат свечано отворио изложбу.

- Ово није само изложба модерне уметности, изложба плаката инспирисаних српском војском у Првом светском рату, ни само део пригодног програма у скопу обележавања века од победе у Великом рату, као ни роматнична прича о животу велике америчке уметнице, најпознатије вајарке 20. века Малвине Хофман. Ова изложба све то надилази, јер је ово омаж пријатељству, хуманости, великим људском и уметничком срцу преточеном у поруку са плаката - "Serbia needs your help". Срећан сам што Нови Сад има прилику да буде оплемењен њеним уметничким делима, јер је то прича о којој Србија мало зна. Ово је прилика да то исправимо, да кроз дела Малвине Хофман научимо причу о Србима и Американцима, о историји нашег пријатељства. Ожиљци које наш народ још није зацелио, иако је цео век иза нас, ванвременским је учинио само један плакат, са причом о јунаштву и жртви, са поруком пријатељства. Наш град је једва дочекао причу о Малвини и хвала аутору изложбе Владимиру Чеху, што је ову фасцинанту причу донео у Нови Сад - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава Њ.Е. Кајл Скат истакао је да је историја Србије и САД проткана разним догађајима и емоцијама, и позвао све Новосађане да виде изложбу која представља својеврсну причу о сјајној уметници – вајарки, која је дошла 1919. године у оквиру Црвеног крста, помагала Србији, а о којој причамо и данас, век касније.

Изложбу су организовали Институт за историју оглашавања, у сарадњи са амбасадом САД у Београду и Културним центром Новог Сада, а у питању је прича о америчкој помоћи Србији у Првом светском рату, као део изложбе "Србија, рат и плакат", која је под покровитељством Министарства културе и информисања реализована прошле године у Музеју примењене уметности у Београду. Ауторка чувеног плаката "Serbia Needs Your Help" у кампањи САД је најпознатија америчка вајарка Малвина Хофман, а изложба је посвећена њеном плакату, делима и активностима за помоћ Србији.

Поставка се може погледати до 23. aприла, а радно време Клуба "Трибина младих" је радним данима и викендом од од 9 до 21 час. Након Новог Сада, изложбу ће видети публика у Суботици, Сомбору, Вршцу, Крагујевцу, Нишу и Врању.