ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ТОЛЕРАНЦИЈА"

Датум: 
12.12.2022.

Поводом обележавања Међународног дана људских права члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању изложбе плаката „Толеранција“ аутора Мирка Илића, најзначајнијег графичког дизајнера са простора бивше Југославије. Реч је о путујућој изложби која обухвата плакате дизајнера из целог света и која је до сада одржана 144 пута у многим градовима Европе и света.

- Изузетно ми је драго што је Град Нови Сад поново домаћин изложби „Толеранција”. Значај  ове изложбе огледа се у чињеници да су светски аутори на оригиналан и креативан начин дали уметнички допринос промишљањима о увек актуелној теми. Главна карактеристика ове изложбе је снажна порука коју шаље. Порука је веома једноставна и она гласи да сви људи имају једнака права и да нико не сме бити дискриминисан по било ком основу. Нажалост, сведоци смо кршења основних људских права у свим деловима света, па је зато још већа важност промоције хуманистичких вредности у свакој прилици, у свакодневном животу и личним примером. Зато је Нови Сад као Европска престоница културе прави домаћин оваквом догађају, јер дели исти циљ, а то је максимална хуманизација друштва и односа међу људима – истакао је Далибор Рожић.

У сваком граду у којем је „Толеранција“ представљена, најистакнутији дизајнери из те земље учествују у изложби, а изложби у Новом Саду су присуствовали министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов, као и аутор једног од плаката, дизајнер Стефан Гајић.

Плакати ће бити изложени у холу Железничке станице, а сви заинтересовани грађани моћи ће да их погледају до 10. јануара 2023. године.