Отворена изложба "Три века Алмашког краја" у Историјском архиву Града Новог Сада

Датум: 
16.10.2017.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је свечаном отварању изложбе ,,Три века Алмашког краја'' коју је приредио Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада у сарадњи са Историјским архивом Града Новог Сада, удружењем грађана „Алмашани“, Основном школом „Иван Гундулић“ и Департманом за архитектуру и урбанизам на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Изложба ће бити отворена за јавност до 11. децембра у Архиву Града у Улици Филипа Вишњића бр. 2а.

- „Три века Алмашког краја“ је јединствена изложба настала као заједнички пројекат Завода за заштиту споменика културе и Историјског архива и њихове сарадње са другим институцијама и удружењима грађана. У питању је одлична синергија, односно блиска сарадња између институција културе и удружења чија је основна делатност култура, а кроз афирмацију историјског наслеђа и свега оног што чини наш град препознатљивим у региону. Одржавање изложби са овом тематиком је од великог значаја због свеобухватног сагледавања, али и представљања нашег града кроз његову историју на најбољи могући начин. Досељавање становника села Алмаш 1717. године у наш град свакако је допринело развоју тадашњег Петроварадинског шанца, а и после граду, након добијања статуса слободног краљевског града 1748. године. Они су свакако допринели развоју ове средине како у културном, тако и у економском и друштвеном смислу – рекао је Далибор Рожић.

Алмашки крај је један од најстаријих делова Новог Сада и захвата већи део Подбаре. Граничне улице су Темеринска, Гундулићева, Ђорђа Рајковића, Земљане ћуприје, Матица српска и Трг Тозе Марковића. Назив “Алмашки крај” после 1918. године промењен је у Подбара, а територијално простирање тада успостављене Подбаре било је шире од граница старог Алмашког краја. Сећање на стари назив краја сачувало се до данашњих дана захваљујући називима”Алмашка улица” и “Алмашка црква”.