ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОРЕПОРТЕРА НОВОГ САДА И ВОЈВОДИНЕ ''ОБЈЕКТИВНО''

Датум: 
21.12.2018.

Шеста Годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине “Објективно” отворена је у Музеју Војводине и трајаће до 15. јануара 2019. године. Изложбу прати прослава Фоторепортерске нове године коју пет деценија наизменично организују фоторепортери дневних листова Дневник и Мађар со, а осим аутора који раде или су поникли у две највеће новинске куће у Војводини, на изложби су представљени радови фоторепортера Вечерњих новости, Блица, Тањуга, Омладинских новина, Зрењанинских новина, листа Руске слово и други.

- Фоторепортери причају објективне и истините приче о друштву и животу, и њихов је посао сложен и одговоран, а њихова дела су својеврсна сведочанства о времену и људима. Они морају бити први на лицу места важних догађаја, свугде где је вест, па се често нађу и у веома ризичним ситуацијама. Њихов рад је за свако поштовање и Град Нови Сад настоји да подржи ту врсту стваралаштва. Слика говори више од хиљаду речи је фраза коју смо много пута чули, али то је неприкосновена истина јер свака информација много више утиче на људе и скреће њихову пажњу уколико је илустрована аутентичном и живописном сликом. Добро је што ова изложба окупља ауторе свих генерација па има и едукативну димензију и доприноси усваршавању. Верујем да ће публици бити занимљиве приче о Новом Саду и Војводини из објектива наших најбољих фоторепортера – рекао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић и пожелео фоторепортерима много среће и успеха у наступајућој години.

Изложене су 63 фотографије тридесет активних фоторепортера. Међу њима је и седам дама и то Чила Давид, Јелена Ивановић, Гордана Јовић, Марија Ердељи, Вероника Вујачић, Александра Ерски и Анабела Отош. Заступљени су и аутори који су одавно доказани на просторима бивше Југославије и који су освојили мноштво значајних награда међу којима су Андраш Отош, Геза Ленерт, Јарослав Пап, Мартин Цандир, Бранко Лучић, Имре Сабо, Зоран Јовановић Мачак, Никола Стојановић и Јован Његовић Дрндак. На изложби су и дела фоторепортера Дневника Слободана Шушњевића, Радивоја Хаџића, Филипа Бакића, те Горана Мулића и Илије Рамића. Част млађе генерације на изложби бране Александар Камаси, Роберт Гетел, Ненад Михајловић, Андреј Пап, Ненад Карлић, Милош Миленковић и Дарко Дозет.

Организатори овогодишње изложбе и прославе фоторепортерске Нове године су Фото асоцијација Војводине, Музеј Војводине и виши кустос Даријуш Сами, а селектор је доајен југословенске и српске фотографије Боривој Миросављевић.