ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „НАША КУЋА, НАШ ЖИВОТ, НАШИ СНОВИ“

Датум: 
02.10.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању међународне изложбе наивног сликарства „Наша кућа, наш живот, наши снови“ која се одржава у Културној станици „Свилара“. Изложба је резултат вишегодишње сарадње КС „Свилара“ са Удружењем за размену образовања Кине и Србије и Удружења „Наива Арт Култ„ из Ковачице и представља део недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе.

- Осликавајући призоре из свакодневног живота и рада ова изложба наивних сликара из Ковачице и кинеског града Ризхао, указује на препознавање сличности наивне уметности два удаљена места. Њихов опус има додирних тачака, што упућује на универзалност уметничког израза. Град Нови Сад ће наставити да негује сарадњу две земље, кроз размену знања, идеја и позитивних искустава, како у култури и културној размени, тако и у осталим сегментима – рекао је Далибор Рожић.

Изложбу поред слика кинеских аутора, чине и радови чувених представника наивног сликарства из Ковачице и то: Јана Хусарика, Розалије Марков, Зузане Халупове и Мартина Јонаша, који су оставили дубок траг у области домаће и светске наивне уметности. Изложба ће трајати до 10. октобра, а биће приређено и неколико стручних вођења.