ОТВОРЕНА МАНИФЕСТАЦИЈА ''ПОД КРОШЊАМА НА ШТРАНДУ''

Датум: 
05.07.2021.

Девето издање манифестације ''Под крошњама на Штранду'' које организују Херор Медиа Понт, Градска библиотека у Новом Саду и Центар за развој мањинских и локалних медија, отворено је у Библиотеци на Штранду. Током лета биће организоване радионице језика мањинских заједница и знаковног језика намењене деци од 5 до 12 година, сваког радног дана од 19 до 20 часова у Библиотеци на Штранду, а субота је резервисана за квиз провере знања стеченог током недеље.

- Као још један вид организовања квлаитетних програма које деца могу да похађају у слободно време, ова манифестација полако постаје лепа традиција. Њена велика вредност је што промовише различитост и што пружа прилику младима да се друже и уче језике. Знање јесте највеће богатство, добра комуникација креира добре односе и учвршћује везе између људи, и добро је да деци у најранијем узрасту на то скренемо пажњу. Драго ми је што на реализацији овог програма сарађују установе и организације уз подршку Европске уније и што заједнички доприносе популарисању правих вредности на путу ка хуманијем и бољем друштву – рекао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Ове године на програму су немачки, словеначки, русински и знаковни језик. За младе, од 13 до 19 година, организован је курс румунског језика који се одржава током јула. Такође, у оквиру језичких радионица, организовано је и мини предавање о Европској унији, прилагођено узрастима група које похађају програм ''Под крошњама на Штранду''.

На дан отварања манифестације, након првих радионица за ,,мале” и ,,велике”, од 20 часова промовисана је књига ,,Мостови пријатељства” аутора Предрага Старчевића, учитеља из Панчева, који је изабран за једног од најбољих едукатора Србије у 2020. години. Предговор за ту књигу написао је Раде Шербеџија, а издавач је Херор Медиа Понт.

Покровитељ манифестације је Управа за културу Града Новог Сада, а одржава се уз подршку Делегације Европске уније у Србији и организација Donaubrücke Neusatz i Ecocivilisation.