ОТВОРЕНА НЕДЕЉА ВИЗУЕЛНЕ УМЕТНОСТИ НА ТРГУ ГАЛЕРИЈА У НОВОМ САДУ

Датум: 
24.09.2021.

Недеља визуелне уметности Калеидоскопа културе отворена је на новосадском Тргу галерија, месту које традиционално припада визуелној уметности. Тим поводом, на платоу испред музеја представљен je пројекат СМИЦ, који подстиче критичко сагледавање улоге технологије у настајању нових уметничких пракси, удружења СУЛУВ. Присутнима на отварању су се обратили члан Градског већа за културу Далибор Рожић, управница Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и председник управног одбора ДДОР-а Ђорђо Маркеђани. У оквиру Недеље визуелне уметности у Галерији Матице српске отворена је изложба „Трајне вредности – збирка уметничких дела ДДОР осигурања” која обухвата 81 уметничко дело, стваралаштво 65 уметника, од оних који су прве професионалне кораке правили у периоду између два светска рата, до уметника који су се формирали у току последње деценије 20. века и којима припадају прве деценије новог века.

- Овај сегмент Калеидоскопа културе изразито је богат и заиста нуди квалитетне садржаје поклоницима визуелне уметности, али и свим Новосађанима. Упркос епидемији, успевамо да реализујемо планиране програме Европске престонице културе, и то је знак да су воља и енергија свих учесника тог пројекта непоколебљиве. Збирка уметничких дела ДДОР-а представља велику вредност недеље визуелне уметности, али и изложба једног од најеминентнијих српских сликара Владимира Величковића. Драго ми је што су у многоме заступљене савремене уметничке праксе и нови медији и што се постиже ефекат заокружене целине када је реч о визуелној уметности – истакао је Далибор Рожић.

Поред отварања на Тргу галерија, публика ће целе недеље, од 24. до 30. септембра, имати прилику да ужива у програмима посвећеним визуелној уметности, који ће бити реализовани широм Новог Сада. Спајајући богато уметничко наслеђе и савремено стваралаштво, посетиоци ће бити сведоци другачијег концепта представљања визуелне уметности, кроз различите изложбе слика и фотографија, уметничке инсталације, радионице, дечје стваралаштво, концерте и филмске пројекције.

Културна станица Свилара ће у понедељак, 27. септембра бити у знаку изложбе једног од најеминентнијих српских сликара Владимира Величковића, која ће бити организована поводом промоције његове монографије „Владимир Величковић”. Публика ће до 11. октобра имати прилику да погледа његове радове настале у периоду од 1982. до 2000. године.

Комплетан програм, сатнице и локације можете пронаћи на званичном сајту Калеидоскопа културе. У случају лошег времена, програми на отвореном биће измештени на алтернативне локације, а све информације о томе биће објављене на сајту и друштвеним мрежама Калеидоскопа културе.