Отворен 19. "Новосадски џез фестивал"

Датум: 
16.11.2017.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању 19. ''Новосадског џез фестивала''. На сцени ''Јован Ђорђевић'' у оквиру главног програма на отварању су наступили Новосадски Биг Бенд и Денис Кинг, Мигел Зенон Квартет, као и Душан Јевтовић Трио.

- Дани џеза у нашем граду учиниће да заиста живимо истински дух Европске престонице културе, а овај фестивал био је један од убедљивијих разлога да понесемо ту значајну титулу. Као и сваке године љубитељи џеза уживаће у наступима изврсних ансамбала из бројних земаља, а веома ме радује што је део програма посвећен градовима који су изабрани, или су кандидати за Европску престоницу културе. Циљ тог најзначајнијег пројекта у култури Новог Сада, али и наше државе, јесу синергија, умрежавање и повезивање културних делатника из целе Европе. То је својврсан позив на сарадњу, размену знања, искуства и културних садржаја, а крајња сврха јесте да заједничким ангажманом побољшамо друштво у целини – истакао је Далибор Рожић.

''Новосадски џез фестивал'' одржава се од 16. до 18. новембра у Новосадском позоришту и Српском народном позоришту, има интернационални карактер као и претходних година, а публици ће се представити 12 ансамбала.

Ове године започета је сарадња Фондације ''Нови Сад 2021'' и Културног центра Новог Сада на пројекту ''Новосадског џез фестивала'', у виду реализације предфестивалских активности од 11. до 14. новембра и главног програма фестивала 15. новембра, у Новосадском позоришту. Сарадња се огледа у едукативно – афирмативном приступу, интернационализацији и промоцији младих новосадских музичара и њихових колега из других европских престоница: некадашња престоница – Печуј (2010), будућа престоница – Пловдив (2019) и аустријски град кандидат за титулу престонице – Санкт Пелтен (2024).

У оквиру главног програма ''Новосадског џез фестивала'', наступиће и чувени бубњар Били Кобам са својим квинтетом, италијански пијаниста Антонио Фарао, уз нашег бубњара Владимира Костадиновића, састав Кека Форнарелија, трио Курта Розенвинкела са италијанским басистом Дариом Деидом, као и Биг Бенд РТС-а уз тромбонисту Семјуела Блејзера.