ОТВОРЕН 24. НОВОСАДСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Датум: 
16.11.2022.

У Српском народном позоришту, на сцени „Пера Добриновић“ главни концертни програм 24. Новосадског фестивала почео је наступом Биг бенда Радио телевизије Србије и Стјепка Гута. Приликом отварања фестивала присутнима се обратио члан Градског већа за културу Далибор Рожић који је исказао задовољство што је и ове године Српско народно позориште пуно љубитеља џеза који заједно са Градом Новим Садом негују дугу традицију фестивала.

-Скоро тачно четврт века, Град Нови Сад суделује у бележењу историје новосадског џеза, која се пише свакако и овим фестивалом. И ове године на Новосадски џез фестивал у наш град пристижу врсни џез музичари из земље и света. Они нам на посебан начин, језиком квалитетне музике и нота, сваки пут испричају по једну нову заједничку причу. „Новосадски џез фестивал“ је свакако прерастао у институцију и бренд града, а у складу с тим смо и ми имали слуха у Градској управи за културу, и повећали издвајања за ову прелепу манифестацију. Поносни смо на сваког учесника и на организаторе који током целе године раде марљиво како би у пуном сјају било започето још једно поглавље фестивала и приређен још један спектакл за све љубитеље џеза. Стога желим да ове године интересовање буде рекордно и надам се да ће из године у годину неки нови људи проналазити пут до овог жанра музике – рекао је Далибор Рожић.

Овогодишњи 24. Новосадски џез фестивал, у организацији Културног центра Новог Сада, током четири вечери, од 16. до 19. новембра, представиће девет џез састава из различитих делова света. Већ двадесету годину се одржава у Српском народном позоришту, а имао је велики удео у Бид Буку за освајање титуле Европске престоницу културе.

Вечерашњи други концерт изводи једанаесточлани бенд „Николов-Ивановић андектетˮ, најзанимљиви европски комбо. Друго фестивалско вече, 17. новембра отвориће Норвежанин Нилс Петер Молваер, једно од најзанимљивијих имена европског савременог џеза, а затвориће га концерт Јована Маљоковића и гудачки оркестар Роберта Лакатоша, чији концерт представља продукцију Фестивала, а аранжмане је за ту намену урадио Иван Илић. Трећег дана, први ће наступити квартет Јожефа Феча из Чешке, потом Александар Узелац Трио, а вече затвара Владимир Самарџић Трио. Последњег дана, 19. новембра први концерт представља новину у виду састава JazzXchange feat. Bojan Z који чине по два представника из три града престонице европске културе из Литваније, Луксембурга и Србије, тј. Нови Сад. Како је публика овог фестивала и навикла, након сваке концертне вечери одржаваће се џем сешн за који ће бити задужен House band.