ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ „SYNERGY“ ОД 5. ДО 12. НОВЕМБРА У НОВОМ САДУ

Датум: 
26.10.2018.

Други позоришни фестивал језичких мањина света „Synergy“ биће одржан од 5. до 12. новембра, у Новосадском позоришту/ Ujvideki Szinhaz. Тим поводом, у Градској кући је одржана конференција за новинаре на којој су члан Градског већа за културу Далибор Рожић и директор Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz Валентин Венцел најавили Фестивал.

- Драго ми је што ове године имамо прилику да најавимо друго издање позоришног фестивала језичких мањина света „Synergy“ који је био део наше апликације за Европску престоницу културе, у Бриселу 2016. године и чији развој са великом пажњом и задовољством пратимо. Фестивал, јединствен по свом концепту, покренут је у нашем граду и представља новосадску причу, а истовремено има и димензију универзалности. Верујем да ће и ове године оправдати очекивања и да ће постати један од значајних и препознатљивих новосадских културних догађаја, а Град својом подршком подстиче стваралаштво језичких мањина света - изјавио је Далибор Рожић.

Директор Новосадског позоришта/Ujvideki Szinhaz Валентин Венцел се захвалио Граду који, као оснивач омогућава постојање и опстанак Установе, али и подржава њене развојне пројекте, као што је фестивал „Synergy“.

-Прошле године, на првом Фестивалу окупили смо колеге из Астане, Букурешта, Скопља, Будимпеште, Болцана, са Крима... Ми на њих гледамо као на осниваче Фестивала. Ове године придружиће нам се колеге: Јермени из Турске, Мађари из Украјине и Румуније, Руси из Израела, Јевреји из Румуније, Словени из Италије и други – истакао је Венцел и додао - Основна намера нам је да негујемо сличност у различитостима и да створимо трајни облик могуће сарадње. Нови Сад је спреман да буде средиште једне међународне асоцијације мањинских позоришта, да подржи наш заједнички рад и напоре да у овај свет, оптерећен супротстављеностима унесемо бар мало хармоније, међусобног разумевања, толеранције и лепоте.

На овогодишњем Фестивалу наступиће позоришне трупе које се у својим срединама, на мањинском језику баве малим човеком затеченим у великом свету, са кризом идентитета, љубавним, социјалним, језичким, политичким и другим проблемима које има сваки човек. Публика ће имати прилику да види десетак необичних језичко - театарских комбинација: Словенце из Трста, Србе из Будимпеште, Русе из Тел Авива, Татаре из Буинска/Русија, Јевреје из Букурешта, Јермене из Истанбула, Мађари из Светог Ђорђа/Румунија и Берегова/Украјина. Фестивал започиње премијером копродукцијске представе "Вентилатор" коју Новосадско позориште спрема са Гледалишчем Kопер, а у оквиру Фестивала биће одржана дводневна конференција на којој ће бити формирана Асоцијација мањинских театара света. Фестивал „Synergy“  је део пројекта "Нови Сад -  Европска престоница културе 2021”.