ПОЧЕО ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ЗА ДЕЦУ И МЛАДЕ У НОВОМ САДУ

Датум: 
07.05.2022.

Први Међународни фестивал за децу и младе ''Новосадске позоришне игре'' биће одржан од 7. до 15. маја у Новом Саду, у организацији Позоришта младих. Публика ће имати прилику да погледа 14 представа, а 11 их је у такмичарској селекцији. На Фестивалу учествују професионална позоришта из Финске, Русије, Чешке, Словачке, Хрватске, Црне Горе, Републике Српске, Словеније и Србије. Фестивал се одржава уз подршку Фондације ''Нови Сад – Европска престоница културе'', а према речима организатора, ништа слично није виђено у Србији.

- Морам да изразим велико задовољство што је на овако озбиљан и професионалан начин организован догађај у култури за децу и младе. До сада нисмо имали сличан програм и ја заиста честитам свима који су се потрудили да позоришну уметност приближе млађој публици. Креирање публике јесте један од важнијих задатака у култури, посебно ако се тежи да култура постане начин живота, као што је то случај у Новом Саду. Пред публиком је 14 фантастичних представа, у којима подједнако могу да уживају и одрасли и да квалитетно проведу време са својом децом. На Фестивалу су заступљени различити приступи театру што ће додатно обогатити искуство наших најмлађих. Желимо да деци култура и уметност буду забавни, интересантни, али и да их подстакну на размишљање о свету, о односима између људи. Сигуран сам да вечерас почиње манифестација која ће живети дуго и по којој ћемо бити препознатљиви, као традиционални пионири у креирању и пласирању културних садржаја са увек свежим и отвореним приступом – истакао је члан Градског већа за културу Далибор рожић на отварању Међународног фестивала за децу и младе „Новосадске позоришне игре“.

Такмичарску селекцију отвориће фински театар представом ''Невидљиве земље'', а током Фестивала публика ће моћи да ужива и у заједничком остварењу позоришта из Марибора и Ријеке ''Царево ново рухо'', у представама ''Тихи дечак'' позоришта из Крагујевца, ''Хроно патуљци'' театра из Братиславе и многим другим http://prodaja.pozoristemladih.co.rs/sr/site/index

Фестивал се одржава у оквиру програмског сегмента Европске престонице културе ''Бајке будућности'' који ће до 15. маја активирати домове позоришног света – Српско народно позориште, Позориште младих, Новосадско позориште, потом пет културних станица, установе културе и школе у граду и околини – у Футогу, Каћу, Будисави, Ковиљу, Ветернику, Руменки, Буковцу, као и тргове и паркове широм града.