ПОЧИЊУ РАДОВИ НА ОБНОВИ ЗАПУШТЕНЕ КИНЕСКЕ ЧЕТВРТИ - БУДУЋЕГ КРЕАТИВНОГ ЦЕНТРА

Датум: 
13.04.2018.

У суботу 14. aприлa 2018. године почињу дугоочекивани радови на обнови и ревитализацији старе индустријске зоне, такозване "Кинеске четврти".

Кроз низ јавних расправа на којима је у претходних годину дана дискутовано о ревитализацији старе индустријске зоне Новог Сада, донето је пет тачака које предвиђају развој омладинско-креативног полиса, а прва фаза радова предвиђа увођење неопходне комуналне инфраструктуре и уклањање небезбедних објеката. 

Радна група за капиталне и инфраструктурне пројекте европске престонице културе, уз подршку Савета за развој ,,Youth creative polisa’’, координисала је састанке надлежних предузећа, градских управа, као и представнике културно-уметничке продукције и услужних заната из тзв. Кинеске четврти, где су усклађене потребе и утврђени технички услови за извођење радова на системима комуналне инфраструктуре у тзв. Кинеској четврти.

- Пројектанти који су на терену детаљно снимили ситуацију, због старости и девастираности објеката, саветовали су да се обавесте сви корисници пословних простора да ће услови за рад у предстојећем периоду бити небезбедни и отежани - рекао је др Дарко Полић, председник радне групе за капиталне и инфратруктурне порјекте. У складу са тим, Градска управа за имовину и имовинско-правне послове обавестила је кориснике простора да ће безбедност бити угрожена, а приступ објектима ограничен.

- Свим корисницима простора са трасе прве фазе радова, уз њихову сагласност и жеље, а уз помоћ Управе за имовину или самостално, обезбеђене су привремене или трајне локације за њихов даљи несметани рад -  истакла је Мира Раденовић, чланица Градског већа за урбанизам и заштиту животне средине, нагласивши да се по окончању овог значајног улагања у комуналну инфраструктуру, у другој половини године очекује и почетак радова на самој обнови и изградњи појединих објекта.

Како би се тамошњим закупцима изашло у сусрет, биће расписан нови оглас за издавање простора у закуп, чиме би се нашла адекватна замена пословног простора до почетка радова на изградњи, која је планирана за јесен 2018. и целу 2019. годину, а обухватиће изградњу комуналне инфраструктуре и уређење свих саобраћајних површина на Булевар Деспота Стефана, у северној зони и на саобраћајници између тзв. Кинеске четврти и студентских домова.