ПОШТОВАЊЕМ МЕРА ДА СЕ САЧУВАЈУ ЗДРАВЉЕ И ЕКОНОМИЈА

Датум: 
05.11.2020.

Како је рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић након седнице Градског штаба за ванредне ситуације, од почетка епидемије, закључно са јучерашњим даном, у Новом Саду је инфицирано 4776 особа, а тренутно има 1340 активних случајева. На седници штаба анализирани су подаци Института за јавно здравље Војводине, инспекцијских служби, Дома здравља, Завода за хитну медицинску помоћ, односно свих који су укључени у проблематику епидемије и функционисање града.

- У основним школама инфициранo je 19 запослених међу којима су и наставници и друго особље, као и осам ученика. У средњим школама заражено је деветоро запослених и 31 ученик, у вртићима 30 васпитача и двоје деце, а два студента су позитивна на корону. Имајући у виду укупне околности, Штаб је донео четири наредбе и две препоруке. Нема радикалних мера, пре свега потенцирамо имплементацију и поштовање свега до сада прописаног, али све је привременог и променљивог карактера, у зависности од епидемиолошке ситауације. Чувајући здравље грађана, морамо водити рачуна о економији града и борити се да не морамо да затварамо град, да одустајемо од инвестиција и субвенција. Појачали смо контроле уласка у јавне објекте и дезинфекцију. Донели смо наредбу о организацији рада градских шалтерских служби у две смене, и то од 7.30 до 20 часова, како се не би стварале гужве. Нова је и наредба да у свим објектима где долази до окупљања људи, а то су фирме, установе, тржни центри, угоститељски објекти и друго, мора јавно бити истакнуто одговорно лице за спровођење мера републичког Кризног штаба и Градског штаба за ванредне ситуације. Прописано је и обавезно ношење маски на пијацама, јер то су простори интензивног окупљања. Забрањено је коришћење базена од 7. до 30. новембра, осим за наставу Факултета спорта и физичког васпитања и тренажне процесе спортских клубова, и то под посебним условима. У истом периоду забрањене су све манифестације, осим културно-уметничких до 100 посетилаца у затвореном простору, са размаком од најмање једног седишта између људи, а на отвореном је такође за те манифестације дозвољено 100 посетилаца, са 4 квадратна метра за једну особу. Могу се одржавати само редовна спортска такмичења без публике, а све друге манифестације се забрањују – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Он је истакао да је препоручено правним лицима да пређу на сменски рад, а ноћним клубовима да ограниче време боравка сваког госта у објекту, улазницама које су временски одређене.

- Нисмо скраћивали радно време угоститеља, јер тиме се не решава суштина, имајући у виду приватне журке и прославе које су без икакве контроле. Угоститељске објекте можемо надзирати, и они плаћају порез и запошљавају људе. Ако дође до погоршања ситуације њихово радно време ће бити скраћено – нагласио је Вучевић и позвао све да буду одговорни како би се заштитило јавно здравље, здравствени систем, сачувала радна места, те да град што оптималније функционише у веома изазовним условима.