САЈМОВИ КЊИГА, ОБРАЗОВАЊА И „ART EXPO“ ПОНОВО ПОД КУПОЛОМ НОВОСАДСКОГ САЈМА

Датум: 
01.03.2022.

Међународни сајам књига и 26. Изложба уметности „Art expo“ почињу 3. и трају до 10. марта, а 17. Међународни сајам образовања „Путокази“ биће одржан 9. и 10. марта, најављено је данас на конференцији за новинаре која је одржана на Новосадском сајму.

На конференцији су поред организатора и уредника различитих програмских целина говорили представници покрајинских секретаријата, Министарства културе и информисања и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић која је истакла да унапређени садржаји сајамских манифестација на прави начин доприносе значају титуле Европска престоница културе коју Нови Сад ове године са поносом носи.

- Препознајемо значај и континуирано подржавамо сајамску манифестацију „Путокази“ која ће ове године окупити установе и институције које представљају око 500 образовних профила, односно свеобухватну понуду школства у Србији и понуду различитих факултета у иностранству. Ове године, Град је издвојио преко 912 хиљада динара за закуп простора за свих 16 средњих школа са територије Новог Сада, како би ученици завршних разреда основних школа могли на једном месту да се упознају са њиховим програмом и радом, разговарају са представницима тих образовних установа и лакше одлуче у ком правцу да наставе свој образовни пут. Надам се да ће велики број младих посетити овогодишњи сајам и искористити ту прилику- изјавила је Дина Вучинић.

Генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић изразио је наду да су предстојеће сајамске манифестације најава пост-ковид периода када ће овакви догађаји моћи да се организују у пуном капацитету.

- Без обзира на отежане околности ми ћемо ипак на овим Сајмовима имати преко 180 излагача из шест земаља. Припремљено је више од 150 програма на 10 000 квадрата. Први пут радимо у Хали 1, у Аули и у Мастеру. На прва два места одржаваће се програми који су део пројекта Нови Сад Европска престоница културе. Очекујемо велики број значајних књижевника и светских бендова који ће допунити све оно што ми организујемо. Осим тога, ове године биће одржан Сајам образовања „Путокази“ највећи у последњих десет година. Изложба уметности „Art expo“ ће традиционално окупити како уметнике тако и поштоваоце уметности. Награда „Сава Шумановић“ која се додељује за домете у ликовном изразу биће додељена новосадском уметнику Стевану Којићу, а носећа изложба манифестације представиће дела Јована Солдатовића, Јожефа Ача и Бошка Петровића- изјавио је мр Слободан Цветковић.

Радно време приредби је од 10 до 20 часова. Улаз је бесплатан за све програме, осим за догађаје које у Хали 1 организује Фондација „Нови Сад- Европска престоница културе“. Улазнице за те догађаје продају се преко продајне мреже „Gigstix“.