СВЕЧАНОСТ ПОВОДОМ РОЂЕНДАНА НОВОГ САДА ОДРЖАНА И У НОВОСАДСКОМ ПОЗОРИШТУ

Датум: 
02.02.2018.

Свечани програм поводом 270. рођендана Града Новог Сада одржан је и у Новосадском позоришту, а присутнима су се том приликом обратили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, посланик Скупштине Републике Србије Балинт Пастор и посланица Скупштине АП Војводине Ленка Ердељ.

- Свечаности поводом Дана нашег вољеног града само су једна од прилика да уживамо у нашем пријатељству и заједништву, да покажемо и кажемо оно што иначе живимо свакодневно. Поносни смо зато што је Нови Сад и ових дана свет у малом, пун наших пријатеља који су дошли да заједно прославимо 270. рођендан, али и да учврстимо везе, јер иако говоримо различите језике један нам је заједнички – језик пријатељства, а то нису речи, већ њихово значење. Велика је част што вечерас имам прилику да вам, као градоначелник свог родног града, кажем да ћемо и даље градити и развијати Нови Сад јер он то заслужује, јер у њему стасавају изузетни млади људи, јер нас на то обавезују његова историја и традиција, и вековно преплитање језика, менталитета, религија - нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Балинт Пастор истакао је да је веома важно да се обележи Дан Новог Сада који је један од главних градова војвођанских Мађара, јер су ту смештене за њих значајне институције. Како је рекао такође је важно што Свечаном програму у Новосадском позоришту присуствује градоначелник Новог Сада посебно зато што се то није често дешавало претходних петнаестак година.

- Присећамо се периода када су Срби, Мађари и други народи живели на овим просторима међусобно поштујући једни друге. Ми ценимо што се данашња Градска управа на челу са Милошем Вучевићем залаже за такву врсту односа и подржава пројекте и институције који су значајни за мађарску националну заједницу - закључила је Ленка Ердељ.

У програму су учествовали Кристина Зима (виолончело), глумац Иштван Кереши, женски ансамбл ''Гужаљаш'', фолклорне групе ''Тизревалок'' и ''Митуграс'' из Новог Сада, као и фолклорна група из Румуније ''Сазфонат Социокултуралиш Еђешилет''.