СПЕКТАКЛ ФРАНЦУСКОГ ТЕАТРА ПОВОРКОМ ОТВАРА 22. ''ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА - ГРАДИЋ ФЕСТ''

Датум: 
22.08.2022.

''Фестивал уличних свирача – Градић фест'' биће одржан од 25. до 27. августа у подграђу Петроварадинске тврђаве. Традиционални фестивал почеће уметничком поворком, односно представом ''Велике лутке'' француског театра ''Транс експрес'', а реч је о тренутно једној од најпопуларнијих позоришпних трупа на свету. Поворка ће кренути у четвртак у 19.30 часова испред зграде Бановине на Булевару Михајла Пупина, да би се завршила код Београдске капије. Према речима уредника страног програма Александра Царића, ова изванредна трупа основана је 1982. године и учествовала је на великим догађајима попут отварања Зимских олимпијских игара. Како је изјавио, њихова представа укључује публику, што организатори сматрају веома битним аспектом за сам Фестивал. Члан Градског већа за културу Далибор Рожић оценио је да се ''Фестивал уличних свирача'' савршено уклапа у визију Градске управе за културу.

- Фестивал доприноси децентрализацији културе, анимирању грађана на веће учешће, придаје пажњу младима, едукацији, али и представља овдашњој публици тренутно најатрактивније садржаје светског реномеа. Због тога ће асоцијација ''Инбокс'' увек имати подршку Града Новог Сада. Ми имамо партнерски однос и веома ми је драго што ''Инбокс'' више није само организатор овог фантастичног и омиљеног фестивла Новосађана, али и гостију нашег града, већ се баш у овом простору, током године реализују бројни културни догађаји који доприносе квалитету културне понуде Новог Сада – истакао је Далибор Рожић.

На четири пункта у подграђу Петроварадинске тврђаве наступиће више од 200 извођача из целе Европе, међу њима и жива легенда европске уличне музике Клаудијо Монтуори. Уредница домаћег и регионалног програма Јана Катић-Чолевић најавила је да ће, поред поп бендова из окружења и наше земље као што су ''Порто морто'', ''Фантом'', ''Лепша Брена'' и ''Ретроспектива'', на Фестивалу бити заступљени интересантни, још непознати извођачи са конкурса. Такође, како је рекла, успостављена је сарадња са ''Филмским фронтом'' и ''Фестивалом филмских ауторки'', па ће у улици Лисинског у биоскопу бити реализован занимљив филмски програм.

Оснивач Фестивала Борислав Бељански изразио је задовољство што ће та манифестација оживети старе вредности и што ће акценат бити на уличном извођењу музике са мање бина и технике. Он се захвалио Граду Новом Саду што је покровитељ већ 22 године и изразио наду да ће заједничким снагама постићи да ''Фестивал уличних свирача – Градић фест'' из године у годину, буде све садржајнији и бољи.