УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ СА МЕЂУНАРОДНОГ КОНКУРСА ''АТЕЉЕА 61''

Датум: 
05.12.2019.

Марија Ранковић и Стефан Илић студенти Академије уметности Универзитета у Новом Саду добитници су награде за идејно решење картона за таписерију "Атељеа 61". Реч је о конкурсу за таписерију који се негује још од 1961. године, а овога пута је реализован као међународни студентски конкурс, с обзиром на то да је Нови Сад актуелна Омладинска престоница Европе.
Награде су лауреатима уручили члан Градског већа за културу Далибор Рожић и директор установе за израду таписерија ''Атеље 61'' Зоран Булатовић.

- Традиција дуга 60 година је за свако поштовање, а толико управо траје наш ''Атеље 61''. Ово је већ њихов 34. Међународни конкурс, на којем награђају уметнике, и с друге стране богате своју изванредну збирку таписерија. Награду је установио оснивач ''Атељеа 61'', наш знаменити сликар и таписериста Бошко Петровић, а Град апсолутно подржава рад те установе културе, јединствене и код нас и у окружењу. Сам спој старог заната као што је ткање и савремене уметности је велики допринос нашој културној баштини. За сваку похвалу је то што поред саме израде таписерија, ''Атеље 61'' има и изложбену, издавачку и образовну делатност. Такав приступ је свеобухватан, веома сврсисходан и даје један заокружен културни концепт – нагласио је Далибор Рожић и додао да је готово извесно да ће ''Атеље 61'' имати свој простор у будућем креативном дистрикту, у тзв. ''Кинеској четврти''.

Према речима директора "Атељеа 61" Зорана Булатовића, Конкурс има за циљ очување, развој и популаризацију таписерије као аутентичног и аутономног визуелног медија.

- Ми смо установа Града Новог Сада, тако да Град и додељује средства за ову награду. Било је преко 50 учесника пријављено на Конкурс, награђени радови су изузетно квалитетни и надам се да ће таписерије бити израђене током следеће године. Реч је о откупној награди која износи око 1000 евра по добитнику – истакао је Булатовић.

Услови за учествовање прецизирани су пропозицијама које дефинише Уметнички савет „Атељеа 61“, чији чланови жирирају доспеле предлоге за таписерије, постављајући високе критеријуме који захтевају оригиналност идеја. По картонима награђених аутора изводе се таписерије у радионици ''Атељеа 61'' материјалима и техникама ткања на вертикалном разбоју које предложи аутор. Готове таписерије постају део Збирке таписерија ''Атељеа 61''.