УСКОРО ДРУГИ „КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ“ У НОВОМ САДУ

Датум: 
21.08.2019.

Платформа „Калеидоскоп културе“ у оквиру које ће, кроз више од 400 програма, у фокус бити стављена култура заједничког стваралаштва, почиње 24. августа и траје до краја септембра – речено је на конференцији за новинаре у Градској кући, коју су одржали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и директор фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ Немања Миленковић. Платформа је део пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, а издваја је то што повезује просторе који, у сврху културе, добијају потпуно нову намену као и програме, који имају нову димензију, али и саме актере: од установа културе преко ванинституционалне сцене и независних уметника до самих грађана.

- Пред нама је још један низ уједињених и добро осмиљшених културних дешавања, а као Град настојимо да укључимо грађане у културне програме, јер не ради се о елитистичком концепту, већ култура за нас представља неотуђиви и најбољи део Новог Сада, односно Новосађана. Пројекат „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ добио је добру оцену Европске комисије, и чини се да смо бољи од готово свих Европских престоница културе на две године до реализације титуле, а према истраживањима јавног мњења, и грађани снажно подржавају тај пројекат. Кренула је изградња нове културне станице на Сланој бари, следећа ће бити на Новом насељу, а Креативни полис у тзв. Кинеској четврти значајно ће променити слику Новог Сада, јер један неугледан и небезбедан део града, постаје атрактиван за креативну индустрију, за културу, привреду, ИТ сектор, невладине и омладинске организације. Први објекат који ћемо тамо ускоро отворити ће бити зграда ОПЕНС-а. Алмашки крај смо претворили у заштићену културну зону, и нико тамо не може да гради објекте који нарушавају тај концепт. То је велика победа Удружења Аламашана и локалне заједнице. Предстоји нам уређење Позоришног трга, од Успенске цркве до Аполо центра, па да коначно добијемо центар града какав Нови Сад заслужује. И у тај пројекат укључили смо људе из културе, који су осмислили да ће се Позоришним тргом протезати специфична бакарна линија која ће симболизовати најзначајније датуме, одлуке и личности из историје града, а представљаће линију некадашње, мале Јеврејске улице – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Како се могло чути од Немање Миленковића, први у низу главних догађаја у оквиру „Калеидоскопа културе“, биће одржан 24. августа, са почетком у 21 сат, а кренуће на месту некадашње „Новосадске капије“ у Подграђу Петроварадинске тврђаве, срушене након Првог светског рата, где ће публика имати прилике да види, путем визуелне пројекције, како је она изгледала. Затим следи Шетња кроз наслеђе уз пројекцију филма „Случај Петроварадин“ о обнови и развоју Подграђа, а Шабачко позориште, добитник Стеријине награде за најбољи савремени текст, који се већ изводи у Њујорку, Франкфурту и Паризу, премијерно ће извести представу „Бацачи прстију“ испред Београдске капије, у 22 сата.

- 3. 4. и 5. септембра у Парку присаједињења у 20 часова биће одржана „Филмхармонија“ програм који спаја неми филм једног од највећих комичара свих времена – Чарлија Чаплина и музику сјајне Загребачке филхармоније. Несвакидашњи концерт уз пројекцију филма под звездама је европски прекогранични пројекат Хрватске и Србије, у којем је партнер Музичка омладина Новог Сада. „Корзо“, и ове, као и прошле године, један је од кључних догађаја који ће бити одржан 14. септембра, на Булевару Михајла Пупина, а наступају Војвођански симфонијски оркестар, пијанисткиња Рита Кинка, виолиниста Роберт Лакатош, под диригентском палицом Александра Којића - рекао је Немања Миленковић.

Калеидоскоп и ове године окупља више од 60 организација, а велики део програма биће реализован у културним станицама „Свилара“ и „Еђшег“.

Нови Сад, 21. август 2019. године