УЧЕСНИЦИ ДЕЧИЈЕГ ФЕСТИВАЛА „РУКА У РУЦИ“ НА ПРИЈЕМУ У ГРАДСКОЈ КУЋИ

Датум: 
15.04.2024.

Заменик градоначелника Игор Црнобарац и члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовали су пријему учесника Дечијег фестивала „Рука у руци“ који организује Фолклорни ансамбл „Вила“ Српског културно-уметничког друштва „Железничар“ из Новог Сада и Савез културно-уметничких друштава Србије.

-Овај дечији фестивал доприноси неговању нематеријалног културног наслеђа Србије, а организатори у опису ове манифестације помињу реч саборност. Заиста права реч за оно што „Рука у руци“ представља, а то је сабирање деце и грађана Србије кроз јединствену формацију кола, јачање заједништва и вере у заједничку будућност. Радује ме што чујем од организатора да је поводом 90 година постојања КУД „Железничар“ ове године манифестација „Рука у руци“, која се одржава по пети пут, проширена и на децу, која се овог априла, у једном дану окупити децу из Новог Сада, Београда, и околине. Град Нови Сад ће наставити да подржава овакве програме, и захваљујемо се организаторима ове манифестације, што дају прилику младима да се искажу негујући дух народа који живи на овим просторима- рекао је Игор Црнобарац.

Он је такође додао да се у фолклору огледа лепота једног народа, лепота неговања нематеријалних вредности и да увек треба да смо поносни на оне од којих смо потекли, јер на њима почива све што имамо, све што данас јесмо, и по чему смо препознатљиви.

На свечаности у Градској кући су додељене захвалнице учесницима за допринос неговању и одрживом развоју нематеријалног културног наслеђа Републике Србије, а добитници су културно уметничка друштва из Београда, Земуна, Добановаца и Пећинаца. 

Председник Председништва Савеза културно-уметничких друштава Србије и директор ансамбла „Вила“ из Новог Сада Милорад Лонић се захвалио Граду на подршци коју даје културно-уметничким асоцијацијама које се баве неговањем нематеријалног наслеђа и уметничком стваралаштвом које оплемењује живот нашег простора.

-Циљ ове манифестације је између осталог и подизање свести о снази и значају нематеријалног културног наслеђа, као и обогаћивање културне понуде Града Новог Сада- нагласио је Милорад Лонић и додао да ће најбољи дечији ансамбли из Београда и околине, заједно са дечијим ансамблом „Вила“ одржати фестивалски концерт на СПЕНС-у.