ЧЕТВРТИ КАЛЕИДОСКОП КУЛТУРЕ ОД 2. СЕПТЕМБРА ДО 8. ОКТОБРА У НОВОМ САДУ

Датум: 
27.08.2021.

Концерт Стефана Миленковића и Војвођанског симфонијског оркестра, представе Инфанта, поезија Рамба Амадеуса, само су неки сегменти изванредног програма четвртог Калидоскопа културе који ће бити реализован током наредних месец дана. Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат чији програми, на култним, али и новим локацијама већ четврту годину заредом обележавају крај лета у Новом Саду. Како је речено на конференцији за новинаре, четири дана свечаног отварања у Креативном дистрикту, од 2. до 5. септембра, представљаће увертиру у пет недеља, током којих ће се, кроз пет уметности – архитектуру, књижевност, визуелну, примењену и извођачку, програми реализовати широм Новог Сада.

- Драго ми је што ће Новосађани и наши гости моћи да уживају у резултатима активности које се током целе године одвијају у оквиру Калеидоскопа. Може се рећи да је тај пројекат срж Европске престонице културе јер окупља грађане, уметнике, установе и институције, организације око садржаја које заједнички креирају и који на крају доприносе оплемењивању живота заједнице. И простор у којем се налазимо, односно Креативни дистрикт, и Калеидоскоп показују да Град веома успешно реализује пројекат Европска престоница културе у сарадњи са Фондацијом. То такође говори да смо, као средина, већ били на добром путу да култура постане начин живота и да буде мотор укупног развоја – истакао је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Према речима директора Фондације ''Нови Сад – Европска престоница културе'' Немање Миленковића, није било лако креирати културу заједништва, али једино она доноси најбољи могући резултат.

- Иновативност и децентрализација су основне карактеристике овог програма који ће бити реализован на пет култних места као што су Креативни дистрикт, Корзо, Трг галерија, подграђе Петроварадинске тврђаве и СПЕНС, али и у Културним станицама и Новим местима која су уредили грађани и архитекте Новог Сада – рекао је Миленковић. На конференцији је најављено да ће наредне године у оквиру ЕПК бити одржан оперски спектакл ''Кармен'' а директор Опере СНП Александар Станков изјавио је да је то, уметнички и продукционо, највећа и најзахтевнија опера.

- Опера СНП се сврстала међу прве оперске куће у региону, а са овим потезом бићемо први у Европи. Ове године обележавамо 160 година од оснивања СНП, 150 година од првог извођења Вердијеве Аиде и 120 година од смрти великана Ђузепеа Вердија – истакао је Станков.

Председник Савеза удружења ликовних уметника Војводине Горан Деспотовски нагласио је да су пројекат ЕПК и јака подршка Града Новог Сада значајно допринели сарадњи међу установама културе, а уметница чији је пројекат одабран на конкурсу за Калеидоскоп културе Дарија Драгојловић је истакла мотивишући значај отварања нових простора за културу када је реч о младим уметницима.

Калеидоскоп културе 2021: https://www.youtube.com/watch?v=dYH4-9EVLUI