ШЕСТИ „ДАНИ АМЕРИЧКЕ КУЛТУРЕ“ У НОВОМ САДУ

Датум: 
27.05.2022.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се у Градској кући са амбасадором Сједињених Америчких Држава у Србији Њ. Е. Кристофером Хилом, а након састанка, они су прошетали до мурала „Коса“ и „Михајло Пупин“ који се налазе у центру града, а који су дело настало као део садржаја претходних „Дана америчке културе“. Потом су градоначелник и амбасадор заједно обишли Креативни дистрикт где у оквиру те манифестације Американац Грегори Брнс води радионицу на изради мурала.

- За своју прву званичну посету по ступању на дужност, амбасадор САД Кристофер Хил изабрао је управо Нови Сад, а ми смо то искористили да одржимо радни састанак и посетимо програме традиционалног културног догађаја „Дани америчке културе“. У Градској кући смо разговрали о многим темама,  између осталог и о размени искустава наших уметника кроз овакве манифестације, о привредном потенцијалу града, али и Новом Саду као универзитетском центру. Ове године је наш гост Грегори Брнс, параолимпијац и врхунски уметник, а његово дело је оплеменило зидове у згради ОПЕНС-а, учинивши овај објекат у Креативном дистрикту још динамичнијим и занимљивијим. Разговарали смо и о даљој сарадњи Новог Сада и америчке амбасаде и веома сам задовољан што је наш разговор био коректан, пристојан и конструктиван - рекао је градоначелник Вучевић и похвалио још један фантастичан мурал који је у оквиру те манифестације недавно освануо на згради „Електровојводине“, а то је мурал посвећен великом научнику Николи Тесли. 

Програм „Дани америчке културе“ се у континуитету одиграва по шести пут и траје од 23. до 29. маја. Идеја је сарадња уметника из Америке и Србије, као и непосредна интеракција са Новосађанима, али и међународна сарадња и подстицај младих и неафирмисаних стваралаца да јавно презентују своје радове.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Њ. Е. Кристофер Хил се захвалио градоначелнику на добродошлици и похвалио европски дух којим одише Нови Сад.

- Заједно смо обишли уметничке креације које су настале као производ „Дана америчке културе“ претходних година и имам само речи хвале за кооперацију уметника наше две земље. Подржавам праксу града да старе просторе приводи новој намени, дајући им нову сврху, али уз поштовање према историји и уз поглед упрт у будућност. Нови Сад је град који топло и широко прихвата све који у њега дођу и права је инспирација за све остале – рекао је амбасадор Кристофер Хил.

У оквиру овогодишњег програма манифестације, организована је бесплатна филмска пројекција америчких комедија у Културном центру, радионица стрипа „Тесла за почетнике“ у Уметничкој школи „Богдан Шупут“, затим низ стенд-ап наступа, као и јавних читања. Ове године, израда мурала на тему српско-америчког пријатељства има за тему лик и дело Николе Тесле, чији је аутор Вук Ђурић.