''ЊЕГОШЕВ ДАН'' У МАТИЦИ СРПСКОЈ

Датум: 
14.11.2019.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваo je свечаном отварању ''Његошевог дана'' у Матици српској. Осим градоначелника, том приликом присутнима су се обратили председник Матице српске проф. др Драган Станић и Епископ мохачки господин Исихије.

- Као што је нераскидива веза између Матице српске и Новог Сада, тако је нераскидива и ванвременска веза између нашег владике Петра II Петровића Његоша и те наше најстарије књижевне, културне и научне институције. Није онда случајно што је Матица српска пре 13 година основала Његошев одбор. Иако данас постоје покушаји да се другачије сагледа лик великог државника, дипломате, мислиоца Његоша, који је био испред својих савременика, а чини се и испред данашњег времена, не може се политичким актима поништити оно што је стварао и писао. Нема административне мере која може да поништи везу између великог владике и српске културе и књижевности – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић истакао је да је у последње две године добра сарадња са државним органима, од Града Новог Сада до Републике Србије, омогућила Матици да постигне изванредне резултате како се и очекује од једне такве институције.

- Данашњи дан је посвећен Његошу, а о томе колико је он важан за српску културу, бар на овом месту не треба много говорити. Ове године, на још једном научном скупу биће промовисан претходни зборник који је донео нова сазнања и веома занимљиве увиде у тумачењу Његошевог дела, што подразумева дубље разумевање Његоша. Ми ћемо учинити све да Његош остане једна од капиталних ствари у свеколиком српском памћењу – изјавио је проф. др Драган Станић.

У оквиру програма ''Његошевог дана'' предвиђени су приказ Његошевог зборника Матице српске бр. 3 и научни скуп ''Језик у Његошевим делима'' у којем учествују угледни академици и професори.