ГРАДОНАЧЕЛНИК ЂУРИЋ ПРИСУСТВОВАО ОТВАРАЊУ РЕКОНСТРУИСАНОГ ГЛАВНОГ ОБЈЕКТА МКЦ „ПЕТЕФИ ШАНДОР“

Датум: 
19.06.2023.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, присуствовали су свечаном отварању реконструисаног главног објекта Мађарског културног центра „Петефи Шандор“ Нови Сад.

Mађарски културни центар је оснoван 26. маја 2021. године одлуком Скупштине Града Новог Сада, са циљeм да новосадској мађарској заједници обезбеди простор у ком ће моћи да развија културне делатности, чува и негује своју традицију.

-Потпуно адаптиран, реконструисан и модерно опремљен главни објекат Мађарског културног центра ,,Петефи Шандор” који се простире на 1150 м2 нето површине, бруто око 1750 м2 - резултат је озбиљног, преданог рада и одличне сарадње Града Новог Сада и новосадске мађарске заједнице. Потврда заједничког рада, сарадње и међусобног разумевања је чињеница да је Центар добио статус Установе културе која има буџетску подршку Града и део је Мреже културних станице, што је од изузетног значаја за његов даљи раст и просперитет. Радови на реконструкцији објекта били су у вредности од 108 милиона динара, а додатних 7,6 милиона динара издвојено је из Буџета Града за његово опремање, изјавио је градоначелник Ђурић.

Град Нови Сад финансира бројне пројекте мађарске националне заједнице из области културе, образовања, медија и спорта и у овој години за те области је издвојено 180 милиона динара. За потребе изградње и одржавања у Месну заједницу Јужни Телеп, на којој се налази Центар, Град је издвојио 1,2 милијарде динара у претходних десет година, док су за 2023. годину опредељена средства у износу од 450 милиона динара. У плану је ускоро и сређивање Летње сцене Центра, као и рад на новим програмским активностима, на велико задовољство публике и грађана. Највећи приоритет политике Града је равноправност свих грађана и равномеран развој свих делова Новог Сада, додао је градоначелник.

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и Карољ Кираљ директор МКЦ, захвалили су се Граду Новом Саду на подршци и издвојеним средствима за реконструкцију главног објекта Мађарског културног центра.

-Данашњи дан говори о поверењу и одговорности. Поверењу у односу на одлуку донету 2021. године да се направи преседан, да оснивач Мађарског културног центра постане Град Нови Сад. То је један од доказа да смо убеђени да ћемо градити однос међусобног поверења - дугорочно. Истовремено је и испит одговорности за све, да одлуку коју смо донели за обнову овог простора и модернизацију културног садржаја наставимо дугорочно да негујемо, изјавио је Пастор.

Пастор је додао да се нада да ће отварање овог Центра допринети Новом Саду да има шаренолик, разноврстан и привлачан културни садржај, као и да нема боље искоришћеног новца од новца који је уложен у образовање и културу.