GRADONAČELNIK ĐURIĆ PRISUSTVOVAO OTVARANjU REKONSTRUISANOG GLAVNOG OBJEKTA MKC „PETEFI ŠANDOR“

Datum: 
19.06.2023.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, prisustvovali su svečanom otvaranju rekonstruisanog glavnog objekta Mađarskog kulturnog centra „Petefi Šandor“ Novi Sad.

Mađarski kulturni centar je osnovan 26. maja 2021. godine odlukom Skupštine Grada Novog Sada, sa ciljem da novosadskoj mađarskoj zajednici obezbedi prostor u kom će moći da razvija kulturne delatnosti, čuva i neguje svoju tradiciju.

-Potpuno adaptiran, rekonstruisan i moderno opremljen glavni objekat Mađarskog kulturnog centra ,,Petefi Šandor” koji se prostire na 1150 m2 neto površine, bruto oko 1750 m2 - rezultat je ozbiljnog, predanog rada i odlične saradnje Grada Novog Sada i novosadske mađarske zajednice. Potvrda zajedničkog rada, saradnje i međusobnog razumevanja je činjenica da je Centar dobio status Ustanove kulture koja ima budžetsku podršku Grada i deo je Mreže kulturnih stanice, što je od izuzetnog značaja za njegov dalji rast i prosperitet. Radovi na rekonstrukciji objekta bili su u vrednosti od 108 miliona dinara, a dodatnih 7,6 miliona dinara izdvojeno je iz Budžeta Grada za njegovo opremanje, izjavio je gradonačelnik Đurić.

Grad Novi Sad finansira brojne projekte mađarske nacionalne zajednice iz oblasti kulture, obrazovanja, medija i sporta i u ovoj godini za te oblasti je izdvojeno 180 miliona dinara. Za potrebe izgradnje i održavanja u Mesnu zajednicu Južni Telep, na kojoj se nalazi Centar, Grad je izdvojio 1,2 milijarde dinara u prethodnih deset godina, dok su za 2023. godinu opredeljena sredstva u iznosu od 450 miliona dinara. U planu je uskoro i sređivanje Letnje scene Centra, kao i rad na novim programskim aktivnostima, na veliko zadovoljstvo publike i građana. Najveći prioritet politike Grada je ravnopravnost svih građana i ravnomeran razvoj svih delova Novog Sada, dodao je gradonačelnik.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i Karolj Kiralj direktor MKC, zahvalili su se Gradu Novom Sadu na podršci i izdvojenim sredstvima za rekonstrukciju glavnog objekta Mađarskog kulturnog centra.

-Današnji dan govori o poverenju i odgovornosti. Poverenju u odnosu na odluku donetu 2021. godine da se napravi presedan, da osnivač Mađarskog kulturnog centra postane Grad Novi Sad. To je jedan od dokaza da smo ubeđeni da ćemo graditi odnos međusobnog poverenja - dugoročno. Istovremeno je i ispit odgovornosti za sve, da odluku koju smo doneli za obnovu ovog prostora i modernizaciju kulturnog sadržaja nastavimo dugoročno da negujemo, izjavio je Pastor.

Pastor je dodao da se nada da će otvaranje ovog Centra doprineti Novom Sadu da ima šarenolik, raznovrstan i privlačan kulturni sadržaj, kao i da nema bolje iskorišćenog novca od novca koji je uložen u obrazovanje i kulturu.