ГРАД НОВИ САД НА МАНИФЕСТАЦИЈИ „ДАНИ КУЛТУРЕ - СРБИЈА“ У ФРАНКФУРТУ

Датум: 
21.09.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је манифестацији „Дани културе - Србија“ која је одржана у Франкфурту на Мајни на главном градском тргу Росмаркт. Манифестацију по други пут организује Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту, у сарадњи са Централним саветом Срба у Хесену, Парохијом Српске православне цркве у Франкфурту и бројним српским удружењима са овог простора.

- Захваљујући организаторима Град Нови Сад је добио ову сјајну прилику да представи своје бројне културне, туристичке и привредне потенцијале на овом простору, на којем живи и ради више десетина хиљада наших грађана и сународника. Такође, добио је и шансу да оствари контакте са заинтересованим немачким партнерима, и присутним представницима немачких градова. Нови Сад заиста има чиме да се похвали. Поред тога што представља мултикултуралну и мултиконфесионалну заједницу  свих нација које живе у хармонији, он је град младих, универзитетски, привредни, културни и спортски центар, а последњих година постао је и центар информационих технологија. Оно на што смо посебно поносни јесте чињеница да је Град Нови Сад понео две престижне титуле, Европска престоница младих и Европска престоница културе. Град је окренут модерним европским вредностима, али такође негује традиционалне вредности и тако доприноси очувању свог препознатљивог идентитета – рекао је Далибор Рожић.

На овој дводневној манифестацији изведен је богат културно-уметнички програм на отвореном, у оквиру којег су уприличене позоришне представе, музички концерти групе „Гарави сокак“ и новосадских тамбураша, ликовни атеље, радионице за децу, фолклорни наступи и спортска такмичења. На штандовима је представљена туристичка понуда и привредни потенцијали Србије и Новог Сада, спортска достигнућа и историјско и културно наслеђе. Манифестацији су присуствовали Министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић, градоначелник Града Франкфурта Мајк Јосеф, предстваници Српске православне цркве и српских удружења, и као и привредници из Новог Сада и Франфурта са околином.