ИЗЛОЖБА „СЛИКА ГРАДА“ СЕЛИ СЕ ИЗ СУЛУВ-а У КУЛТУРНЕ СТАНИЦЕ

Датум: 
20.01.2023.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић обишао је данас изложбу „Слика града“ која је постављена у Галерији СУЛУВ-а до 20. јануара, а потом наставља свој излагачки пут кроз Мрежу културних станица, започињући га у Културној станици „Ковиљ“ 24. јануара 2023. године. Ову изложбу реализују удружења Мултимедијални центар „Лед Арт“ и Савез удружења ликовних уметника Војводине. Концепт је да се кроз сарадњу два удружења, на основу подршке Градске управе за културу, спроведе Јавни позив за откуп уметничких дела са циљем да се подстакне савремена уметничка продукција и креира нова колекција уметничких радова активних стваралаца са територије Града Новог Сада. Први конкурс, изложба „Слика града“ реализован је у категорији цртежа на папиру, а аутори су имали пуну слободу да у својој поетици искажу доживљај простора у коме живе и стварају.

-Трајна колекција уметничких радова која ће бити формирана у наредним годинама и постављена у некој од јавних установа у Новом Саду биће на располагању најширој јавности. До тада, путујући кроз Мрежу културних станица, учиниће савремену уметничку праксу доступну заиста свима - не само онима који живе или долазе наменски до центра града, већ и становницима свих делова Новог Сада. То је један од основних разлога постојања Мреже културних станица и овај пројекат, у оквиру којег ће највиши домети савремене уметничке праксе у Новом Саду бити представљени и становницима приградских насеља је од непроцењивог значаја – рекао је Далибор Рожић.

Једно од основних полазишта Стратегије културног развоја Града Новог Сада је децентрализација уметничких садржаја и њихова доступност свима, а могућност да ученици и мештани Ковиља, уз стручно вођење виде и доживе репрезентативна дела савремене уметничке праксе Новог Сада, најбољи су конкретан израз ових стратешких опредељења.