МУЛТИМЕДИЈАЛНА ИЗЛОЖБА „ПРВА ДАМА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ“ ОТВОРЕНА У КС „ЕЂШЕГ“

Датум: 
02.11.2022.

Изложба о животу и делу српске списатељице и прве жене академика у српској књижевности–Исидоре Секулић, под називом „Прва дама српске књижевности“ коју Градска библиотека у Новом Саду организује у оквиру међународног пројекта „Културна рута жена писаца“ (WWR–Women Writers Route) отворена је у Културној станици „Еђшег“. Присутнима су се том приликом обратили директор Градске библиотеке Александар Јокановић, пројектни менаџер WWR Матеја Јанчар, помоћница директора Градске библиотеке и једна од ауторки изложбе Драгана Дробац Милошевић, виши саветник у Министарству културе и члан Програмског савета WWR Младен Весковић, као и члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

- Исидора Секулић је једна од жена које су ванвременски узор, инспирација и мотивација, али и подсетник да увек морамо имати на уму оне аутентичне који се делом и харизмом личности истичу за славу читавог народа, па и човечанства. Једна од таквих хероина јесте наша књижевница, прва жена академик и честитам Градској библиотеци што је изабрала да је представи у оквиру овог међународног пројекта. У години када је Нови Сад Европска престоница културе, није могло а да се овако нешто не догоди, да не подсетимо на велику Исидору Секулић, нашу Војвођанку која је део школовања провела и у Новом Саду. Сигуран сам да ће посетиоци уживати у овој мултимедијалној изложби у једној од наших Културних станица. Као Град и Управа за културу, наставићемо да подстичемо развој културе, да јачамо капацитете у области културе и да подржавамо квалитетне пројекте, базиране на истинским људским вредностима – нагласио је Далибор Рожић.

Како је речено на отварању, Градска библиотека у Новом Саду, као носилац пројекта била је вођена жељом да путем међународне сарадње понуди афирмативан приказ лика и дела, као и хронологију живота најумније Српкиње икада, као и повезаних дестинација које су обележиле књижевничин живот (Мошорин, као родно место и Београд, као њена каснија животна дестинација). Мултимедијална изложба је припремана на основу каталога и виртуелног приказа радне собе Исидоре Секулић.

Изложба траје до 14. новембра 2022. године, а биће доступна сваког дана у периоду од 11.00 до 12.00 и од 17.00 до 18.00 часова. Градска библиотека уприличиће организоване посете ученика новосадских основних и средњих школа, с обзиром на едукативни карактер изложбе и пријемчивост мултимедијалног приступа.